Giedo van der Garde heeft tot dusvere geen gelukkig weekend in Monaco. Vanmorgen werd de Nederlander in de hoofdrace van de baan gereden door Jules Bianchi.

Pikant, want diezelfde Bianchi reed Van der Garde in Barcelona ook al van de baan. De Fransman, die testrijder is voor Ferrari, kreeg daarvoor vijf plaatsen straf.

 

Van der Garde trainde gisteren weliswaar naar de poleposition, maar ook hij moest vijf startplaatsen inleveren als straf voor een ongeluk met Olivier Turvey. Daardoor stonden de twee kemphanen alsnog bij elkaar in de buurt op de startopstelling.

Poleman Sam Bird verprutste zijn start, had geluk door niemand te worden geraakt en moest als laatste aansluiten, terwijl Van der Garde de vierde plaats pakte. Bianchi volgde de Nederlander op de vijfde plaats, naar later bleek dankzij een valse start waarvoor de ART-coureur bestraft werd met een drivethrough-penalty.

Al vroeg in de race verremde Bianchi zich in de chicane, waarbij hij de achterkant van Van der Garde’s Barwa Addax-Dallara raakte. Het kostte Bianchi zijn voorvleugel, terwijl Van der Garde met een verbogen achtervleugel nog een paar ronden doorreed. De raceleiding riep hem uiteindelijk naar binnen wegens het technische defect aan zijn auto.

Het team slaagde erin de achtervleugel binnen twee ronden te vervangen, waarna Van der Garde aansloot in een poging terrein goed te maken. Er was zo te zien meer beschadigd, want de klassementsleider slaagde er rondenlang niet in de de notoire achterblijver Fairuz Fauzy af te schudden. Even later gaf Van der Garde op.

 

 “Een drama, dit”, aldus Van der Garde. “Die gast heeft me al tien punten gekost. Ik heb echt geen idee waar hij mee bezig is. Als je van zo ver komt en me alsnog raakt, ga je bijna denken dat het opzettelijk is.”

“En het liep zo lekker in de race. ik was veel sneller dan de mannen voor me en zat gewoon mijn banden te sparen en te wachten op de pitstop. We gaan met het team een serieus protest indienen. Als het aan mij ligt laten we geen spaan van Bianchi heel.”

De race werd gewonnen door Davide Valsecchi (hier op de foto), voor Alvaro Parente die zijn GP2-rentree maakte als vervanger van de geblesseerde Christian Vietoris. Luca Filippi, ook al zo’n ervaren rot, pakte de derde plaats, voor de als laatste gestartte Romain Grosjean. Lokale held Stefano Coletti eindigde als vijfde.