Hun gezamenlijke crash tijdens de Grand Prix van Spanje hangt nog altijd als een donkere wolk boven Lewis Hamilton en Nico Rosberg, maar de coureurs blijken desondanks bereid om het incident achter zich te laten.

Hamilton en Rosberg hebben inmiddels aangegeven weer vooruit te kijken. Hamilton liet bovendien weten dat de sfeer in het Mercedes-kamp opperbest is en dat de lucht is geklaard, al hield Rosberg zich nog wat op de vlakte over de situatie.

“We hebben elkaar gesproken en er was geen vuiltje aan de lucht”, aldus Hamilton. “In het verleden zou er toch een soort spanning in de lucht hangen, maar er was nu alleen maar wederzijds respect. We zeiden tegen elkaar: laten we gewoon blijven racen.”

Uitschakeling in Barcelona

Hamilton en Rosberg belandden in Barcelona al in de eerste ronde met elkaar in een crash toen Hamilton zijn teamgenoot van achteren raakte. Beide Mercedes-bolides waren direct uitgeschakeld.

“Natuurlijk is het goed om dit soort zaken te bespreken”, vervolgt Hamilton. “Dus dat hebben we als team gedaan – eerst in Barcelona en later in de fabriek. Pas in een later stadium heb ik het met Nico persoonlijk besproken. Niet omdat het moet, maar ik denk wel dat het goed is geweest. Je moet toch samen door en je kunt het verleden niet veranderen. Communicatie is heel belangrijk in zo’n omvangrijke organisatie. De lucht klaren of gewoon een stevige discussie voeren pakt heel goed uit voor ons.”

Wederzijds respect

Op de vraag of ze het ongeluk zelf hebben doorgesproken, zegt Hamilton: “Nee, dat is niet nodig. We weten allebei wat er is gebeurd. We waren erbij, we hebben het ervaren. Maar we zijn niet het soort emotionele mensen dat uitvoerig over dit soort zaken blijft praten – dat is ook helemaal niet nodig. Ik heb alleen gezegd dat het belangrijk is dat het wederzijdse respect er is. We blijven racen, alles is oké.”

Rosberg was echter iets terughoudender over hun gesprek. “Of we elkaar hebben gesproken of niet, zoiets moet je intern houden”, zegt de Duitser. “Het enige dat ik erover kwijt wil, is dat we dit incident hebben afgesloten en dat we verder moeten. Onze relatie is nog intact. Bovendien wil ik in een volgende race niet aan Barcelona denken. Ik stap erin met dezelfde benadering als altijd – doen wat nodig is om deze Grand Prix te winnen, want dat is wat ik hier kom doen.”

Hamilton geeft overigens wel aan dat het conflict wellicht zo snel is bijgelegd omdat beide coureurs op Barcelona zijn uitgeschakeld en geen van hen met punten naar huis ging. Was dat anders geweest, dan was hun reactie dat waarschijnlijk ook.