Nico Rosberg weet niet hoe het komt dat hij de laatste weken beter presteert dan teamgenoot Lewis Hamilton, maar laatstgenoemde denkt te weten waarom zijn eigen prestaties in vergelijking minder zijn.

“Er zijn sinds de Grand Prix van Singapore wat dingen aan de auto veranderd en dat heeft mogelijk zijn weerslag gehad op hoe we het in verhouding tot elkaar doen”, oppert Hamilton – die los daarvan erkent dat Rosberg de laatste tijd ook gewoon goed presteert – in gesprek met de BBC.

Wat er aan de Mercedes W06 is veranderd, wil Hamilton niet zeggen en lijkt hij nog niet zeker te weten: “Maar ik voel me sindsdien wat minder op mijn gemak in de auto. Ik heb me pas recentelijk gerealiseerd dat deze zaken mogelijk met elkaar samenvallen, dus ik moet achterhalen wat het precies is.”

“Ik heb namelijk echt geen snelheid ingeboet, dus als ik me erin verdiep, kan ik uitvogelen wat ik moet doen om me weer meer op mijn gemak te voelen achter het stuur. Zo kan ik hopelijk weer de bovenhand krijgen. De race in Abu Dhabi en de wintermaanden worden belangrijk om dat te doen.”

Rosberg in de laatste races
Sinds Hamilton in Amerika – na een fout van Rosberg – met een zege zijn derde wereldtitel veiligstelde, won Rosberg de races in Mexico en Brazilië. De Duitser deed dat vanaf pole, nadat hij daarvoor ondanks het uitblijven van zeges ook in Japan, Rusland én Amerika al poleposition claimde.

Ondanks dat Hamilton de hoofdprijs heeft gepakt, is het dus Rosberg die – met nog één race te gaan – ‘op het moment de beste Mercedes-coureur is’, zoals kopstuk Niki Lauda dat omschrijft. Volgens Lauda komt dit omdat bij Rosberg ‘de knop om is gegaan’ nadat Hamilton zich van de titel verzekerde.

Teambaas Toto Wolff denkt dat het komt omdat Rosberg ‘misschien nog boos is om wat in Austin gebeurde’. Daar liet polesitter Rosberg zich – niet voor het eerst – door Hamilton afbluffen bij de start, waarna hij zoals Wolff denkt vol vuur zit. Rosberg zelf heeft beide verklaringen echter tegengesproken.

Rosberg zegt zelf niet te weten waarom het beter gaat, maar heeft benadrukt dat het in ieder geval ‘niets mentaals’ is. De suggestie van de BBC dat hij profijt heeft van de sinds het raceweekend in Italië ingestelde minimum bandenspanning voor elk weekend, wijst hij eveneens van de hand.

“Ik rij gewoon beter, meer is het niet”, stelt Rosberg. “Ik heb hard gewerkt om de rollen om te draaien, nadat Lewis gedurende het grootste deel van dit seizoen de bovenhand had. Ik ben erg blij dat het me is gelukt en ga over twee weken in Abu Dhabi ook weer voor de zege.”