Monisha Kaltenborn is de nieuwe teambaas van het team van Sauber. De Oostenrijkse neemt deze functie met onmiddellijke ingang over van teameigenaar en naamgever Peter Sauber en wordt zodoende de eerste vrouwelijke teambaas in de Formule 1.

Kaltenborn, tevens ceo van de Zwitserse renstal, neemt Saubers taken als teambaas over omdat ‘de tijd daar rijp voor is’, zo verklaart Peter Sauber zelf: “Dat Monisha deze taak op zich gaat nemen, was lang geleden immers al besloten, al hadden we destijds geen vast tijdstip voor de overdracht in gedachten.”

“Dit is voor ons allebei echter een goed moment, en daarom heb ik het stokje doorgegeven”, legt de scheidende teambaas uit. “Er waren recentelijk bovendien een paar races waar ik niet bij kon zijn – zoals de Grand Prix van Japan – en ook in die races heeft het team uitstekend gepresteerd”, zo illustreert hij dat het moment om terug te treden in zijn ogen daar is.

“Ik twijfel er bovendien niet aan dat Monisha alles in huis heeft om een geweldige teambaas te zijn, terwijl ik er net zo zeker van ben dat ze ook de waarden die het team van Sauber naleeft in stand zal houden, hetgeen erg belangrijk voor me is”, spreekt Sauber, die nog wel bij het team betrokken blijft door zijn rol als bestuursvoorzitter en eigenaar van de overkoepelende Sauber-onderneming, waardoor hij op bestuurlijk niveau verantwoordelijkheid blijft houden.

De dagelijkse leiding komt nu echter in handen van Kaltenborn te liggen, die inziet dat dit een grote verantwoordelijkheid is: “Ik ben me daar uiteraard van bewust, want Peters team bestaat al veertig jaar en doet al twintig jaar mee in de Formule 1, waarmee het het vierde oudste team in de sport is.”

“Dat Peter het team zodanig heeft kunnen opbouwen en het in zo’n moeilijke omgeving en situatie in leven heeft kunnen houden, is een geweldige prestatie. Mijn doel is dan ook om het team te leiden en verder vooruit te brengen op de manier waarop Peter dat zou willen.”

Kaltenborn is sinds mei van dit jaar overigens deel-eigenaar van de Zwitserse renstal, waarvan ze sindsdien een derde in handen heeft. Het terugtreden van Sauber was overigens door de Zwitser zelf al aangekondigd, aangezien hij altijd heeft aangegeven niet op zijn zeventigste nog op de pitmuur te willen zitten. Peter Sauber is momenteel nog 68 en wordt over een jaar en twee dagen zeventig.