Daniel Ricciardo loste donderdag al een waarschuwingsschot richting Mercedes. Men moest rekening met hem houden. Tijdens de kwalificatie onderstreepte de Australiër dat door op overtuigende wijze de pole position voor zich op te eisen. De kwalificatie van Max Verstappen was na een crash in Q1 snel voorbij.

De eerste sessie is nog geen twee minuten onderweg of hij wordt alweer stilgelegd. Felipe Nasr en zijn Sauber verlaten het strijdtoneel na een spectaculair geplofte Ferrari-motor. Het oponthoud duurt slechts vier minuten, waarna Haas-coureurs Gutiérrez en Grosjean als eersten een tijd op de klokken zetten. Het duo slaagt er uiteindelijk in Q2 te bereiken.

Het duurt even voordat ook Verstappen een tijd noteert. De Nederlander wacht lang met zijn eerste run. Met zijn eerste getimede ronde is hij ruim zeven seconden langzamer dan de kop. De tweede ronde ziet er goed uit, maar dan gaat mis. De tweede chicane bij het zwembad snijdt hij te scherp aan, waardoor hij de vangrails aan de binnenkant toucheert. De ophanging breekt, waardoor hij stuurloos in de muur belandt. De tweede neutralisatie is een feit.

Naast Nasr en Verstappen vallen ook Ericsson, Palmer, Haryanto en Wehrlein af. Bovenaan het lijstje prijkt, net zoals in de derde vrije training, de naam van Sebastian Vettel.

Q2
In de tweede sessie is het Hamilton die na de eerste run bijna een gat van een halve seconde trekt naar de concurrentie. Rosberg, Ricciardo en Vettel geven daarachter nauwelijks op elkaar toe.

Hamilton houdt echter geen stand. Teamgenoot Rosberg pakt met een minimaal verschil de snelste tijd van hem af. Ook de mannen achter het Mercedes-duo komen dichterbij, waardoor de strijd in Q3 nog volledig open ligt.

Opvallendste uitvallers zijn Felipe Massa en Valtteri Bottas. Alhoewel, opvallend: de laatste jaren wil het niet lukken met Williams in Monaco. Ook deze kwalificatie toont dat weer aan. Overige afvallers zijn Gutiérrez, Button, Grosjean en Magnussen.

Q3
De derde sessie begint met een verontrustende mededeling vanuit de cockpit van Lewis Hamilton. Hij heeft het over motorproblemen en zet de auto nog vóór het verlaten van de pitstraat stil, waarna het team hem terug rolt naar de pitbox.

Op de baan gaat Daniel Ricciardo ondertussen erg snel in de rondte. Hij slaat een gat van een seconde naar de beide Ferrari’s en ook Nico Rosberg komt drie tienden tekort op de Australiër. Terwijl de Duitser zijn tijd noteert, rijdt gelukkig voor hem ook Lewis Hamilton weer de baan op. Hij neemt ruim de tijd voor enkele opwarmronden en gokt dus op één run.

De Brit komt in zijn enige echt snelle ronde net als Rosberg drie tienden tekort op Ricciardo, al weet Rosberg zijn tijd nog wel te verbeteren. Het is echter niet genoeg voor de snelste tijd, waardoor Ricciardo zijn eerste pole position uit zijn carrière pakt. Sebastian Vettel rijdt de vierde tijd, vóór een opvallend sterke Nico Hülkenberg en teamgenoot Kimi Räikkönen.