Fernando Alonso ging het beste om met het wisselvallige weer in Hockenheim en begint vanaf poleposition aan de Duitse Grand Prix.

Na de eerste run in Q1 op de harde banden staan beide McLaren in de topdrie, gesplitst door de Sauber van Kamui Kobayashi. Ze lijken zeker van hun zaak, maar worden nog wel afgetroefd door onder meer Kimi Räikkönen, Sergio Pérez en Nico Rosberg. Een plaats bij de eerste zeventien komt echter niet in gevaar. 

Ondanks alle updates en goede gevoelens zijn het gewoon weer de Caterhams, Marussia’s en HRT’s die afvallen in het eerste deel van de kwalificatie. Zij worden vergezeld door Jean-Eric Vergne, die met 0,055 seconde wordt verdrongen door Michael Schumacher. In een ander Frans-Duits gevecht is Charles Pic wel nipt sneller dan Timo Glock.

Vlak voor het begin van Q2 begint het te regenen. McLaren heeft Jenson Button het snelst voorzien van intermediates, waarna de Brit als eerste over de steeds natter wordende baan glibbert. Als Fernando Alonso zijn zwalkende teamgenoot voorbij is, meldt hij zich ook in de bovenste regionen. Lokale helden Michael Schumacher en Sebastian Vettel doen het ook goed, maar moeten hun meerdere erkennen in Lewis Hamilton. 

Aanvankelijk weten diverse coureurs zich nog wel te verbeteren, maar in de slotminuten is de baan te nat om nog snelle tijden te kunnen noteren. Daniel Ricciardo, Sergio Pérez, Kamui Kobayashi, Felipe Massa, Romain Grosjean, Bruno Senna en Nico Rosberg blijven buiten de toptien steken. Vooral voor Grosjean en Rosberg komt dat hard aan, aangezien zij nog vijf plaatsen moeten inleveren vanwege een versnellingsbakwissel. 

Bij de start van Q3 lijken de zwaarste buien te zijn overgetrokken, maar het circuit is verre van droog. De McLarens gaan wederom als eerste de baan op, terwijl Nico Hülkenberg als eerste de grindbak verkent. De Duitser kan zijn weg vervolgen.

Landgenoot Schumacher meldt over de boordradio dat het ‘lastig zal worden om te overleven’ onder deze omstandigheden om even later de snelste tijd te noteren. Die houdt echter niet lang stand. Eerst Alonso en vervolgens Vettel nemen de koppositie in, terwijl ook de Force India’s goed onderweg zijn.

In de slotminuten droogt de baan weer een beetje op en gaan de rondetijden omlaag. Alonso heeft de beste timing en verovert de pole. Hij wordt gevolgd door de Red Bulls van Vettel en Webber. Schumacher en Hülkenberg zorgen ervoor dat er drie Duitsers bij de eerste vijf eindigen. Door de gridstraf voor Webber, staan ze zelfs met zijn drieën op de voorste twee startrijen. 

Bekijk hier de volledige uitslag