Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Italië en zal morgen op de eerste startrij vergezeld worden door zijn McLaren-teamgenoot Jenson Button. Felipe Massa redde de eer voor Ferrari met een derde tijd, terwijl kopman en kampioenschapsleider Fernando Alonso tiende was.

Hamilton was met een tijd van 1:24.010 net te snel voor Button, die iets meer dan een tiende moest prijsgeven. Massa was daar achter voor de eerste keer dit jaar de snelste Ferrari-coureur en nestelde zich op de derde plaats, terwijl Alonso om één of andere reden – die we later ongetwijfeld nog zullen horen – geen ultieme snelle ronde wist te rijden en met anderhalve seconde achterstand op de tiende plek bleef steken.

Achter de McLarens en Massa was het echter Paul di Resta die in zijn Force India liet zien dat auto’s met een Mercedes-motor achterin sterk zijn op Monza. Met de vierde tijd boekte de Schot namelijk zijn beste kwalificatieresultaat ooit, maar hij mag daar morgen niet van vertrekken aangezien hij vijf startplaatsen moet inleveren omdat hij eerder vandaag zijn versnellingsbak wisselde.

Achter Di Resta was Michael Schumacher in de fabrieks Mercedes de vierde van de vijf coureurs uit de topvijf met een Duitse krachtbron achterin. Schumacher zette een vijfde tijd neer en bleef daarmee zijn jongere landgenoten Sebastian Vettel en Nico Rosberg – eveneens uitkomend voor Mercedes – voor.

De toptien wordt verder volgemaakt door Kimi Räikkönen en Kamui Kobayashi – die net als Schumacher, Vettel en Rosberg morgen dus een plaatsje mogen opschuiven op de grid vanwege de straf van Di Resta – en tenslotte dus Alonso.

Buiten de toptien vinden we allereerst Mark Webber, die met zijn elfde tijd liet zien dat Red Bull het moeilijk heeft op het snelle Monza, aangezien het de kampioenschapsformatie aan topsnelheid ontbeert.

Achter Webber op de tijdenlijst volgt Pastor Maldonado, maar de Williams-coureur zal morgen niet daadwerkelijk achter de Australiër op de grid staan, aangezien hij tien plaatsen straf aan zijn broek heeft en dus slechts vanaf de 22e stek mag vertrekken.

Tussen de rest van de Q2 overlevers vinden we geen verrassingen, met de Belg Jérôme d’Ambrosio op de zestiende stek, nadat hij zich in de eerste kwalificatie sessie met enige moeite bij de top zeventien wist te scharen.

In Q1 vocht d’Ambrosio – die de geschorste Romain Grosjean dit weekend eenmalig vervangt – namelijk nog een duel uit met Heikki Kovalainen, die tot het uiterste ging om zijn Caterham door de eerste kwalificatie te pushen. Even leek het er ook op alsof dat zou lukken, maar dankzij een snelle laatste ronde wist d’Ambrosio de Fin toch ruim voor te blijven met een marge van zes tienden.

Waar d’Ambrosio dus toch door ging, zat de kwalificatie er op voor Kovalainen, die zich achterin het veld in bekend gezelschap vindt in de gebruikelijke vorm van zijn teamgenoot Vitaly Petrov en de Marussia’s en de HRTs, waarbij Narain Karthikeyan voor de eerste keer dit jaar de snellere van de twee HRT-rijders was.

De enige dissonant in de achterhoede, is Force India’s Nico Hülkenberg. De Duitser was dé grote pechvogel van de zaterdag, want hij viel nog voordat hij een getimede ronde kon rijden al stil met wat waarschijnlijk een versnellingsbakprobleem was en vertrekt morgen dus als 24e en laatste.

Bekijk hier de volledige uitslag