Sebastian Vettel pakt voor de vierde maal op rij polepostion voor de Japanse Grand Prix. De regerend kampioen blijft teamgenoot Mark Webber met een kwart tel voor.

Jenson Button noteert de derde tijd, maar moet vijf plaatsen inleveren vanwege een vroegtijdige bakwissel. Kamui Kobayashi, die indruk maakt voor eigen publiek, Romain Grosjean, Sergio Pérez, Fernando Alonso en Kimi Räikkonen schuiven daardoor een plekje op. De Fin zorgt in de slotfase voor gele vlaggen met een spin in de Spoon-bocht. Ondanks zijn straf blijft Button net voor zijn teamgenoot Lewis Hamilton, die slechts de negende tijd rijdt. 

Het is weer dringen voor een plaatsje in Q3. Red Bull en McLaren zitten redelijk veilig, maar daarachter krijgt Ferrari felle tegenstand van Lotus, Force India en Sauber. Van dat twaalftal vallen Felipe Massa en Paul di Resta, die in zijn eerste run door langzaamrijdend verkeer moet slalommen, buiten de boot. Zij schuiven echter nog een plaatsje op door een gridstraf voor Nico Hülkenberg.

Na een crash in de slottraining moet bij Hülkenberg de versnellingsbak worden gewisseld. Als de Force India eenmaal is gerepareerd, halverwege het eerste deel van de kwalificatie, is de Duitser direct snel onderweg. Hij plaatst zich soepel voor de finale, maar komt daarin niet in actie. 

Ook Mercedes rijdt niet in Q3, maar dat komt omdat beide coureurs zich daar niet voor plaatsen. Michael Schumacher laat het net als in Q1 aankomen op een late run. Daarmee verslaat hij wel zijn teamgenoot Nico Rosberg, maar beide Duitsers blijven in Q2 steken, samen met Pastor Maldonado, Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne. Doordat Schumacher tien plaatsen moet inleveren vanwege zijn botsing met Vergne in Singapore zal hij bijna achteraan moeten starten. 

In het eerste bedrijf sneuvelt Bruno Senna. De Williams-coureur stuit op Vergne en kan zich niet verbeteren. De Toro Rosso’s, die lang in de gevarenzone zaten, doen dat wel. Daarachter is zoals gebruikelijk Heikki Kovalainen de beste van de rest. Vitaly Petrov vindt echter alleen Narain Karthikeyan achter zich en moet beide Marussia en Pedro de la Rosa die daartussenin staat voor zich dulden. 

Bekijk hier de volledige uitslag