Nico Rosberg heeft zichzelf in de strijd om de wereldtitel alvast een dienst bewezen, door zijn Mercedes op pole position te zetten voor de Grand Prix van Amerika. Op het circuit in Austin troefde hij Lewis Hamilton met drie tienden van een seconde af.

Waar het er in Q1 nog op lijkt dat Hamilton de beste papieren in handen heeft, blijkt Rosberg in het vervolg van de kwalificatie de te kloppen man. Hij komt uiteindelijk tot een snelste tijd van 1:36,067, waarop de concurrentie geen antwoord weet. Achter de Mercedessen en Williams-rijders Bottas en Massa zijn er opmerkelijke resultaten voor Adrian Sutil en Pastor Maldonado. Met respectievelijk een tiende en een elfde plaats zetten zij hun auto’s een stuk hoger neer dan ze dit jaar gewend zijn.

Eerste kwalificatiesessie

De eerste man op de baan tijdens in de kwalificatie is Sergio Pérez, die voor zijn ‘thuispubliek’ graag wil laten zien wat hij kan. De Mexicaan haalt in zijn Force India met een veertiende plek nipt Q2, in een sessie die wordt aangevoerd door Lewis Hamilton. De Mercedes-coureur rijdt naar een tijd van 1:37,196, op gepaste afstand voor de beide Williams-bolides en teamgenoot Nico Rosberg.

Iets verder naar beneden op de tijdenlijst valt de naam van Pastor Maldonado op: de Venezolaan zet de problematische Lotus zowaar op de achtste plaats, en slaakt na afloop een zucht van verlichting over de boordradio. Minder fortuinlijk is Romain Grosjean in de andere Lotus. De Fransman eindigt als achttiende en laatste, niet geholpen door een uitstapje in zijn laatste snelle ronde. Hij krijgt als afvaller gezelschap van Jean-Éric Vergne, Esteban Gutiérrez en Sebastian Vettel, die er voor de vorm één rondje uit perst, in de wetenschap dat hij morgen toch vanuit de pitstraat start.

Tweede kwalificatiesessie

Daniil Kvyat opent de dans in de tweede sessie, en rijdt prompt drie tienden af van zijn tijd uit Q1. Halverwege het Q2-kwartiertje horen we de Mercedes-coureurs klagen op de boordradio: Rosberg kampt met overstuur, terwijl Hamilton een vibratie in zijn banden voelt (net als in Q1, waar hij te maken kreeg met een flatspot).

Het weerhoudt het Duitse team er niet van opnieuw de snelste tijd te laten noteren. Wat heet: Nico Rosberg is met een 1:36,290 een volle seconde sneller dan Hamilton en Williams-coureurs Felipe Massa en Valtteri Bottas. De vlag kan na Q2 ook uit bij Sauber. Adrian Sutil slaagt erin de C33 voor het eerst dit jaar in de top 10-qualifying te krijgen. Pastor Maldonado weet zijn huzarenstukje uit Q1 niet te herhalen en strandt op de elfde plaats. De kwalificatie zit er ook op voor Sergio Pérez, Nico Hülkenberg en Daniil Kvyat.

Derde kwalificatiesessie

In Q3 is het Nico Rosberg die met zijn eerste run de lat legt op 1:36,282 – precies acht duizendsten van een seconde sneller dan zijn snelste tijd uit Q2. Uit voorzorg laat Rosberg eenmaal terug in de pits even naar zijn voorvleugel kijken, omdat hij daar een kerbstone mee geraakt meent te hebben. Lewis Hamilton volgt zijn Duitse rivaal op zestien honderdsten van een seconde. Het team van Williams maakt halverwege de sessie de top-4 compleet, voor de beide McLarens.

Na de voorvleugelcheck, en met nog drie minuten op de klok, gaat Rosberg meteen de baan weer op voor de laatste run, net als Hamilton en Ricciardo. De Duitser stelt zijn tijd nog een tikkeltje scherper: 1:36,067. Het blijkt genoeg voor de pole position. Hamilton doet wat hij kan, maar weet zijn tijd niet meer te verbeteren en komt ruim drie tienden te kort.

De derde plaats is er voor Valtteri Bottas, met een achterstand van acht tienden van een seconde. Vlak achter de Fin vinden we Felipe Massa en Daniel Ricciardo terug, die beiden 1,1 seconde toegeven op Rosberg. Alonso, Button, Magnussen en Räikkönen zijn allemaal ruim anderhalve seconde te langzaam, maar eindigen nog voor Adrian Sutil. Die beseft dat een tiende plaats in de Sauber al knap genoeg is, en komt vlak voor het einde van de sessie naar buiten voor één snel rondje.