“Je moet een klootzak zijn en alle trucs uit het boekje gebruiken om kampioen te worden”, dat is de visie van Mercedes-kopstuk – en drievoudig wereldkampioen – Niki Lauda, die desondanks vindt dat ‘zijn’ coureurs in Monaco ’te ver zijn gegaan’.

Lauda vindt niet dat zijn coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton zich op de baan hebben misdragen, maar wel daarbuiten, nadat de spanning na de zege van Rosberg – mede te danken aan zijn veelbesproken pole van een dag eerder – ervoor zorgde dat beide rijders elkaar amper een blik en al helemaal geen woord waardig achtten.

“Ik vind het niet goed dat ze elkaar nog niet eens gedag wilden zeggen op het podium”, vertelt Lauda in gesprek met Autosport, waarbij hij verder niet wil reageren op de claim van de Britse publicatie dat de twee coureurs al sinds de race in Spanje met elkaar overhoop liggen en ‘niet meer met elkaar spreken’.

Lauda benadrukt echter wel dat hij best begrijpt dat een relatie tussen teamgenoten zeer gespannen kan zijn – ‘ik had zelf bijvoorbeeld een enorme hekel aan Alain Prost’ – maar vindt dat er wel beleefd en professioneel gecommuniceerd moet worden. “Ik wenste Alain gewoon altijd een goedemorgen en ik maak me er dus zorgen om dat Nico en Lewis elkaar op het podium zo negeerden.”

De bestuursvoorzitter van het Mercedes-team lijkt in dit geval vooral te hopen dat Hamilton bijdraait, al snapt hij waarom de Brit – terecht of niet – boos is op Rosberg. Lauda is echter van plan vrede te stichten tussen de twee, vertelt hij: “Ik ga het een dag of twee á drie rust geven, maar voordat we naar Canada afreizen ga ik met ze in gesprek.”

“Ik praat wel vaker met de jongens als ze problemen hebben, dus het komt vast wel goed”, denkt Lauda. “De jongens mogen me graag en ik spreek hun taal, dus ze zullen me ongetwijfeld begrijpen als ik ze uitleg hoe ze vanaf nu het best met elkaar kunnen omgaan.”

Ten overstaan van de BBC erkent Lauda dat ‘de spanning steeds hoger oploopt’, maar benadrukt hij tevens dat Mercedes het kan managen. “Ik weet wat ik moet doen om dat te voorkomen. Nico en Lewis zijn geen kinderen, maar volwassen professionals.”

Volgens Lauda is het niet de eerste keer dit jaar dat hij voor vredesstichter moet spelen. “Tijdens de race in Spanje had Lewis iets gedaan wat niet mocht. Hij bood zijn excuses aan en we hebben dat uitgespoken, dus we komen er ook nu wel uit”, herhaalt hij tot slot.