Net als in Maleisië wist Heikki Kovalainen zijn Lotus naar Q2 te loodsen. Opnieuw speelden wisselvallige weersomstandigheden daarbij een belangrijke rol.

In Maleisië lieten de topteams McLaren en Ferrari zich verrassen door hevige buien, waardoor er ruimte ontstond voor Kovalainen in het tweede deel van de kwalificatie. Nu waren het Vitaly Petrov en beide Sauber-coureurs die in de fout gingen.

Kovalainen hield zelf het hoofd koel en was de snelste van de nieuwkomers. “Een geweldige dag”, jubelt de Fin. “We maakten steeds de juiste beslissingen op bandengebied. We staan er goed voor ten opzichte van onze directe concurrenten en als het weer morgen net zo wisselvallig is, kunnen we het goed doen.”

Jarno Trulli kon niet profiteren en bleef in Q1 steken. “Het was een bizarre sessie”, zegt de Italiaan. “Het begon slecht voor me, omdat Di Grassi spinde en ik hem niet meer kon ontwijken. Als hij me gewoon voorbij had gelaten, aangezien ik duidelijk sneller was, zou het nooit zijn gebeurd.”

Doordat beide Mercedes-coureurs en Timo Glock een gridstraf hebben gekregen, schuiven Kovalainen en Trulli zelfs nog wat verder naar voren op de startopstelling. Een aangename opsteker voor Lotus, dat met een grote Maleisische vlag op de motorkap alvast de Maleisische nationale feestdag van 31 augustus viert.