Pastor Maldonado heeft bevestigd dat hij in 2016 niet voor Renault zal rijden en in ieder geval begin 2016 ook niet voor een ander team op de grid zal staan.

“Het is met de grootste nederigheid dat ik vandaag mededeel dat ik aan het begin van het komende seizoen niet op de grid zal staan”, schrijft Maldonado in een verklaring.

“Ik heb mijn doel, de Formule 1, bereikt, met dank aan veel steun van mijn familie, fans uit binnen- en buitenland en bovenal mijn thuisland, Venezuela”, vervolgt Maldonado, die er duidelijk trots op is dat hij zijn land in de koningsklasse van de autosport heeft mogen vertegenwoordigen: “Waarbij ik onze vlag niet alleen op de auto had, maar ook in mijn ziel bij me droeg en op de hoogste trede van het erepodium”, verwijst hij naar zijn zege in de Grand Prix van Spanje van 2012.

Maldonado benadrukt daarom ook dat hij iedereen die hem heeft geholpen zeer erkentelijk is. Dat zijn tijd in de Formule 1 er (vooralsnog) op zit komt naar verluidt doordat zijn sponsor – staatsoliebedrijf PDVSA – niet langer aan haar financiële verplichtingen aan Renault kon voldoen. Maldonado gaat daar niet op in, terwijl hij afsluit met een ’tot snel weer ziens’ waaruit mogelijk toch de hoop op een spoedige comeback in de autosport blijkt.

Wie door het vertrek van Maldonado zo goed als zeker een Formule 1-comeback maakt in 2016, is Kevin Magnussen. De Deen, die in 2014 voor McLaren racete maar in 2015 met een rol als testrijder genoegen moest nemen, wordt naar verwachting komende woensdag officieel gepresenteerd door Renault.