Volgens Ferrari-topman Sergio Marchionne wordt het nieuwe Haas F1-team geen B-team van Ferrari. De renstallen hebben enkel een technisch partnerschap.

Haas maakt er geen geheim van dat het voor zijn eerste Formule 1-bolide zoveel onderdelen bij Ferrari betrekt als volgens de reglementen is toegestaan. “Ik ben heel blij dat we ze kunnen ondersteunen”, zegt Marchionne daar over. “We zien ze als een team waar we mee verbonden zijn, maar dat wel zelf al zijn racezaakjes moet regelen. Dieper dan dat gaat onze relatie niet.”

In Melbourne verschijnen namens Haas Esteban Gutiérrez en Romain Grosjean aan de start. De Mexicaan was afgelopen seizoen Ferrari-testcoureur, terwijl Grosjean geregeld in verband is gebracht met een overstap naar de Scuderia. Weinig verrassend dus dat er al snel werd gefluisterd dat het komende seizoen bij Haas voor beide coureurs eigenlijk een soort Ferrari-sollicitatie zou zijn.

Van zo’n link met Haas wil Marchionne al evenmin iets weten. “Ik vind Grosjean een aardige kerel, maar ik ken hem niet echt. Het zou ook ongepast zijn om nu al te praten over rijderswissels tussen de teams. We zijn blij met onze keuze voor Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Het seizoen is nog niet eens begonnen. Laten we eind dit jaar maar eens zien of we met hen doorgaan.”

Grosjean denkt niet aan Ferrari

Grosjean zegt tegen Motorsport niet bezig te zijn met een Ferrari-transfer. “Ik kan alleen maar mijn uiterste best doen. Ik ben niet naar Haas gekomen met het oog op een overstap naar Ferrari. Ik ben naar Haas gekomen omdat ik vertrouwen heb in het project. Ik denk dat het succesvol kan worden.” Maar helemaal ongevoelig voor de lokroep van het historische Italiaanse team is Grosjean niet. “Het blijft natuurlijk een droom. Ferrari wil goede coureurs, en als je op je allerbest presteert, maak je een kans.”