Max Verstappen heeft de eerste vrije training in Hongarije als zesde afgesloten. De Red Bull-coureur eindigde achter de Mercedessen, Ferrari’s en teamgenoot Daniel Ricciardo.

Verstappen begon de training op de aanvankelijk nog vochtige baan rustig, met wat installatierondjes. Na de eerste reeks serieuze runs, stond de Nederlander zevende, waarop hij zich na een minuut of veertig verbeterde naar P4.

De Mercedessen stonden toen al vooraan, terwijl Ricciardo op dat moment ook voor Verstappen stond. De Ferrari’s nog niet, maar die nestelden zich in het laatste halfuur tussen de Mercedes- en Red Bull-coureurs.

Het gat tussen de Mercedessen en Red Bulls is behoorlijk, tussen de 1.8 tot 2.1 tellen, maar Mercedes gebruikte al super softs in de eerste vrije training en Red Bull nog niet. Ricciardo en Verstappen hielden het bij gewone softs.

Dat hardere en tragere schoeisel verklaart een deel van de grote achterstand op Mercedes, maar de vraag is natuurlijk hoeveel dichterbij Red Bull straks op gelijkwaardige Pirelli-banden kan komen.

De Ferrari-coureurs reden hun snelste rondetijden overigens eveneens op de superzachte banden, terwijl de voorsprong van Ferrari’s Sebastian Vettel op Ricciardo en Verstappen respectievelijk twee en vijf tienden was.