Volgens Paddy Lowe, de technisch directeur van McLaren, is de MP4-27 – ondanks de matige resultaten – in de basis een prima bolide. “Het is niet zo dat er fundamenteel iets mis is met de auto”, stelt hij.

McLaren worstelt de laatste race met haar vorm en dus was er afgelopen dinsdag crisisberaad bij het team uit Woking, want het moet snel uit het huidige dal zien te komen als het haar titelambities niet al halverwege het seizoen in duigen wil zien vallen.

Dat het de laatste races zo slecht gaat, wijt Lowe echter niet aan het basisontwerp van de MP4-27, maar aan de (verkeerde) afstelling van de bolide. Van een fundamentele ontwerpfout is dus geen sprake, zo houdt hij vol tegenover Autosport: “Het is zeker niet zo dat het basisontwerp van onze auto een ramp is”, stelt de technisch directeur, die verder niets los laat over het crisisberaad an sich.

“Het probleem is dat we er niet in slagen consistent het maximale uit de auto te halen”, legt hij de vinger wat de MP4-27 betreft wel op de zere plek. “Kijk maar naar het weekend in Silverstone”, oppert Lowe. “We waren tijdens de vrije trainingen snel onderweg in de regen, en dat is niet iets wat je voor elkaar kunt krijgen als je downforce tekort komt, dus het is puur een kwestie van het afstellen van de auto.”

Ondanks dat Lowe dus naar de afstelling van de auto wijst als aanleiding voor de slechte vorm en verder ontkent dat McLaren een achterstand heeft opgelopen in de ontwikkelingswedloop, zal McLaren tijdens de komende twee races – in Duitsland en Hongarije – hoe dan ook een groot aantal upgrades introduceren. “De Formule 1 is namelijk een ontwikkelingsrace en de komende weken worden in dat opzicht erg druk en spannend, want iedereen wil voor de zomerstop nog een stap zetten”, weet Lowe.

“Wij hebben voor de komende races dan ook veel in de pijplijn zitten”, benadrukt de technisch directeur, die met name naar de race op de Hungaroring kijkt als een doorslaggevend moment: “De race in Hongarije wordt heel erg belangrijk, want het geeft natuurlijk een enorme boost om met een overwinning op zak de zomerpauze in te gaan.”

Coureur Jenson Button beaamt dat laatste, maar kijkt ook naar de eerdere race op Hockenheim als een belangrijke graadmeter: “Aangezien we een aantal moeilijke races achter de rug hebben, worden de laatste twee Grands Prix voor de zomerstop erg belangrijk voor ons als team. Het is daarom ook echt belangrijk dat we het goed weten te doen in Duitsland en Hongarije, ook al is het van tevoren moeilijk te voorspellen hoe we er daar voor zullen staan.”