Als we McLaren-CEO Ron Dennis moeten geloven wordt Stoffel Vandoorne volgend jaar gepromoveerd tot racecoureur voor het Britse team. De Belg is nu nog testrijder van McLaren.

Vandoorne maakte in Bahrein zijn Grand Prix-debuut toen hij inviel voor de geblesseerde Fernando Alonso en pakte met de tiende plek meteen zijn eerste WK-punt. Vandoorne maakte een dag eerder al indruk door zich voor routinier Jenson Button te kwalificeren. Maar waarschijnlijk zal het dit seizoen blijven bij dit eenmalige optreden: Alonso en Button zitten bij McLaren stevig in het zadel. Dat zou voor 2017 weleens anders kunnen zijn, suggereert Ron Dennis.

“Stoffel is niet te koop”, stelt Dennis in een interview met Autosport.com. “Hij maakt deel uit van onze toekomstplannen en elk team dat plannen heeft om hem bij ons weg te kopen zal iets anders moeten bedenken.”

Vandoorne, de GP2-kampioen van 2015, racet dit jaar in de Japanse Super Formula en wil in 2017 hoe dan ook fulltime Formule 1-coureur worden. Onlangs liet de Belg zich al ontvallen dat er door andere Formule 1-teams ‘enige interesse’ in hem getoond is, maar daar komt volgens Ron Dennis niets van in. “We kunnen onze rijdersbezetting voor volgend jaar nog niet bekendmaken, maar ik kan wel zeggen dat Vandoorne niet te koop is.”

Daarmee zou je logischerwijs stellen dat Vandoorne volgend seizoen de plek inneemt van een van de huidige McLaren-coureurs, want nog een jaar als testrijder zou de carrière van Vandoorne  beslist geen goed doen. Dennis is in elk geval erg enthousiast over zijn testcoureur. “Hij weet wat winnen is, hij is snel, intelligent en heeft enorm veel potentieel.”