De gebeurtenissen van het afgelopen raceweekend in Monaco hebben de al bestaande spanningen binnen het team van Mercedes vergroot, zo erkennen alle betrokkenen, die hun best doen te voorkomen dat de vlam echt in de pan slaat.

In de persconferentie na de race, die werd gewonnen door Nico Rosberg, met Lewis Hamilton op plek twee, zaten de twee Mercedes-collega’s niet bepaald gezellig te keuvelen en lieten de Duitser en de Brit zich allebei ontvallen dat er al wat dingen gebeurd zijn.

Zo werd duidelijk dat Hamilton twee weken eerder in Spanje een motor-instelling had gebruikt die het team eigenlijk had verboden, maar dat Rosberg daarvoor in Bahrein hetzelfde had gedaan. Ook liet Hamilton zich ontvallen het ‘ongewoon’ te vinden dat Rosberg in Monaco de debriefing na de kwalificatie – die normaal gesproken gezamenlijk wordt gedaan – al volledig had gehouden terwijl hijzelf op het toilet zat: “Dus het was maar goed dat mijn engineers alles hadden opgeschreven.”

Hamilton – die zich tijdens de race al beklaagde over de strategie van Mercedes tijdens de safety car – ging daar na afloop ook nog mee door, al kon hij er niet omheen dat Mercedes het wel ‘correct’ had gedaan door zoals altijd de voorste coureur (Rosberg dus) eerst te laten pitten: “Maar bij McLaren had iedere coureur zijn eigen strateeg en hadden ze me vast gewoon laten pitten”, mopperde hij nog wel buiten de persconferentie om, terwijl hij ook nog altijd leek te denken dat Rosberg in de kwalificatie bewust een fout had gemaakt.

Afzwakken
Rosberg deed ondertussen vooral zijn best het te doen voorkomen dat wat in Monaco gebeurde opgeklaard en opgelost kan worden. “We hebben al vaker conflicten gehad, maar het fijne is dat we elkaar goed kennen en onze issues altijd hebben uitgesproken. We gaan dat nu ook gewoon weer doen.”

Hoewel Hamilton daar verder niet op wilde ingaan, deden zowel hij als Rosberg nog wel een poging enigszins controversiële uitspraken over elkaar af te zwakken. Hamilton stelde dat zijn uitspraken over het verschil in drive tussen de twee – door het verschil in hoe ze zijn opgegroeid – niet zo bedoeld waren, terwijl Rosberg ontkende gezegd te hebben dat Hamilton mentaal niet sterk is.

Teamleiding
De Mercedes-teamleiding roept al het hele jaar dat het een flinke klus wordt om de strijd tussen Hamilton en Rosberg in goede banen te leiden en zag dat in Monaco duidelijk bevestigd. “Het is duidelijk dat ze op het moment niet zo gelukkig met elkaar zijn, maar het is ook niet vreemd dat je geen beste vrienden bent met je teamgenoot als je met elkaar om de titel vecht”, sprak teambaas Toto Wolff.

“Dat ze de laatste tijd de grens hebben opgezocht en hebben gekeken hoe ver ze daar overheen kunnen gaan, is ook niet meer dan normaal. Zolang ze de balans in het team en onze kans op goede resultaten niet in gevaar brengen, veranderen we onze aanpak niet.”

Volgens Hamilton zal het uiteindelijk ook wel weer los lopen, aangezien hij verwacht dat hij en Rosberg het teambelang voorop laten staan. “En ik denk dat we allebei een eerlijk gevecht willen en ook respectvol willen blijven, hetgeen ik in ieder geval zal proberen.”