Mercedes heeft in één open brief aan haar fans benadrukt dat het één team is, niemand wordt voorgetrokken en tekst en uitleg gegeven over de problemen in Sotsji.

Mercedes haakt daarmee in op de online kritiek op het gebrek aan betrouwbaarheid bij, met name, Lewis Hamilton. De Engelsman heeft dit seizoen de nodige technische pech gehad en daar is online fel op gereageerd.

Mercedes zegt de frustratie te delen, maar, zo benadrukt het Duits-Engelse team: “Het gaat voor ons verder dan dat.” Een raceweekend is zondagavond immers niet voorbij voor het personeel, meldt Mercedes: “Dit is ons leven. Er wordt dag in, dag uit, met bloed, zweet en tranen keihard gewerkt door meer dan duizend mensen op onze fabrieken in Brackley en Brixworth. Uit passie voor hun werk, loyaliteit aan het team en de wil om te winnen.”

Belangrijk om daarbij te onthouden, beklemtoont Mercedes, is dat het ‘één team’ is. “Er is geen sprake van een ‘A’ en ‘B’-team, iedereen bij Mercedes is onderdeel van het geheel en we winnen en verliezen samen. Iedereen die bij Mercedes werkt, heeft dat bovendien verdiend door offers te maken en bij de top in zijn veld te horen. Wat in Sotsji is gebeurd, is alleen maar verder bewijs van dat feit en de eenheid binnen het team”, haalt Mercedes aan.

Formula One World Championship 2016, Round 4, Russian Grand Prix, Sochi, Russia, Sunday 1 May 2016 - Race winner Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 W07 Hybrid and second placed team mate Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 W07 Hybrid in parc ferme.

Rosberg en Hamilton haalden ondanks de problemen in Sotsji toch een één-tweetje.

Trots team
Dat Mercedes in Sotsji nog een één-twee wist te halen, ondanks problemen met zowel Hamiltons auto als die van Rosberg, noemt het team daarbij een resultaat om – dankzij het teamwerk – trots op te zijn.

Voor Hamiltons motorprobleem werd met grote haast een reserveonderdeel ingevlogen, waarna het team in de race met goedkeuring van de FIA aan Hamilton en Rosberg wist te communiceren hoe ze de issues moesten oplossen. “Nico moest zijn motor in ‘veilige modus’ zetten en reed zelfs zo nog de snelste raceronde, wat onderstreept hoe snel we waren. Dat Lewis de finish haalde, was een wonder, maar je hoort ons niet klagen!”

Mercedes herhaalt daarbij de woorden van teambaas Toto Wolff en belooft aan de betrouwbaarheid te werken. Dat gaat wel gepaard met het besef dat Mercedes dit jaar hoe dan ook ‘nog hoogte- en dieptepunten zal meemaken’.

“Maar wij zullen verenigd blijven als team, net als altijd. Iedereen die ons steunt, zijn we daarbij zeer dankbaar. En aan alle haters, critici en complotdenkers: als we ook maar de helft van jullie kunnen overtuigen van hoe wij er als één team in staan, zien we dat al als een overwinning.”

De volledige brief is hier te lezen.