De organisatie die de Nürburgring beheert, staat op het punt om failliet te gaan vanwege onder meer een torenhoge schuldenlast. Dat bericht de Duits krant Rhein Zeitung.

Rhein Zeitung meldt dat het voortbestaan van het bedrijf dat de Nürburgring beheert in direct gevaar is gekomen nu de Europese Unie heeft geweigerd zo’n dertien miljoen euro aan subsidie aan de in financiële nood verkerende instantie te geven.

De beheerdersgroep – Nürburgring GmbH genaamd, en voor negentig procent in handen van de Duitse staat waarin de Nürburgring gelegen is – moest bij de Europese Unie aankloppen voor geld omdat de Duitse staat vanwege Europese wetgeving eerder al is verteld dat het zelf geen geld meer aan de Nürburgring mag geven.

Nürburgring GmbH heeft daarnaast nog een schuld van zo’n 330 miljoen euro openstaan bij een Duitse overheidsbank. Volgens Rhein Zeitung was de aangevraagde subsidie onder meer nodig om een deel van deze lening af te betalen. De totale schuldenlast van de beheermaatschappij zou echter nog groter dan 330 miljoen zijn en naar verluidt zelfs boven de 400 miljoen euro liggen.

Een faillissement lijkt hierdoor dichtbij te komen. Wat voor gevolgen dit voor de Formule 1-race op de Nürburgring heeft, die om het jaar gehouden wordt, aangezien het circuit rouleert met Hockenheim, is nog niet bekend.

Bekend is echter wel dat het organiseren van de Grand Prix voor zowel de Nürburgring als de staat geld kost en de race daardoor niet winstgevend is, ondanks dat Bernie Ecclestone zijn vraagprijs om de Duitse race te houden de laatste jaren heeft verlaagd.

In tegenstelling tot de race op de Nürburgring is de Grand Prix op Hockenheim, die voor komend weekend op de kalender staat, sinds kort wel kostendekkend. In eerdere jaren was de Grand Prix aldaar ook verliesmakend, maar in 2010 wist Hockenheim dat te voorkomen.

In gesprek met Formule 1 gaf een woordvoerder van Hockenheim onlangs aan dat het geen zekerheid is dat het de beurt van de Nürburgring zomaar kan overnemen, mocht dat circuit wegvallen. “We zouden dat eerst moesten onderzoeken, maar het eventuele wegvallen van de Nürburgring staat verder los van onze eigen race. Wij hebben namelijk een contract om – tot en met 2018 – om het jaar een race te houden.”