Lewis Hamilton heeft de Belgische Grand Prix gewonnen. Hij won vlak voor Mark Webber. De twee coureurs bleven als enige overeind in een afvalrace van titelkandidaten.

Fernando Alonso crashte een paar ronden voor het einde van de race uit de wedstrijd en Jenson Button werd door Sebastian Vettel uit de wedstrijd gebeukt. De jonge Duitser toonde vandaag aan zijn hoofd niet altijd koel te kunnen houden en dat hij in het heetst van de strijd niet foutloos kan blijven.

Vettel zat op weg naar de bus-stopchicane vlak achter Button. De jonge Duitser week plotseling naar de buitenkant en remde tegelijkertijd. Hierdoor brak de achterkant van zijn Red Bull uit en raakte hij vol de flank van Buttons McLaren. Einde wedstrijd voor de regerend kampioen, maar Vettel kon met een nieuwe vleugel opnieuw op weg.

De stewards van de FIA staken daar echter toch een stokje voor. De Red Bull-coureur kreeg een drive through-penalty voor het veroorzaken van een ongeluk die voorkomen had kunnen worden. De coureur uit Heppenheim kon daarom van achteraan weer beginnen, maar vond zijn definitieve sportieve Waterloo in de 26e ronde.

In een duel met Vitantonio Liuzzi reed de Italiaan zijn voorvleugel stuk op de linker achterband van Vettel. Gevolg? Een lekke band voor Vettel. Bovendien moest de meervoudig Grand Prix-winnaar nog het hele circuit afleggen voordat hij eindelijk zijn banden kon wisselen.

De meeste hectiek in deze editie van de Belgische GP was dus aan Vettel te danken. Toch zorgde een buitje nu en dan ook voor de nodige chaos. Barrichello ramde Alonso aan het  begin van de race vol in de achterkant, toen iedereen rechtdoor ging in de bus-stopchicane door plotselinge regenval.

Een paar ronden voor het einde begon het opnieuw te regenen. Hamilton besloot, toen het regenen al was begonnen, toch nog een ronde door te rijden en kreeg daar bijna spijt van. In Rivage,een lange doodraaier, onderstuurde zijn McLaren enorm en Hamilton kon zijn auto daarom maar net uit de bandenstapels houden.

Dat was het enige moment dat Hamiltons zege in gevaar was. De wereldkampioen van 2008 domineerde de complete race in Spa-Francorchamps en had als enige écht het recht op de overwinning. Hamilton pakte al bij de start de leiding omdat Webber slecht wegkwam. De Australiër liet zich hierdoor niet gek maken en eindigde op een degelijke tweede plaats. Hierdoor kan hij tóch nog terugkijken op een geslaagd weekend. In tegenstelling tot zijn teamgenoot .