Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Italië op dominante wijze gewonnen. Sergio Pérez stal in het tweede bedrijf de show door in een rap tempo iedereen in te halen. Behalve Hamilton dan, die de race van begin tot eind in zijn zak had.

Fernando Alonso werd derde en Felipe Massa eindigde achter zijn kopman. De Spanjaard doet goede zaken in het kampioenschap, want Vettel, Webber en Button vielen uit terwijl Kimi Räikkönen achter hem eindigde. De Fin staat nu derde in het kampioenschap.

Hamiltons koppositie kwam bij de start geen moment in gevaar. Zijn teamgenoot, Jenson Button, kan dat niet zeggen. Hij verloor in de aanloop naar de eerste bocht zijn plaats aan Felipe Massa. De Braziliaan nam zijn kwalificatievorm mee naar de race. Iets dat Paul di Resta en Nico Rosberg niet kunnen zeggen. Zij ruilden hun plaats bij de eerste tien in voor een plek buiten de punten na een ronde rijden.

Vooraan was er dus geen spanning, maar op Monza is er altijd wel wat te beleven. Zo hebben Vettel en Alonso stof tot napraten. De twee kwamen tegelijk binnen voor hun stop, en gingen tegelijk weer naar buiten. Daarna ontvouwde zich een gevecht waar meerdere mensen bij werden betrokken, zoals Daniel Ricciardo en Massa.

Daarbij ging Vettel te ver. In de Curva Grande, de bocht na de eerste chicane, leek de regerend kampioen gas in te houden. Alonso moest hierdoor op hoge snelheid abrupt uitwijken over het gras. Het leverde Vettel een drivethroughpenalty op. Uiteindelijk viel de Duitser uit op het rechte stuk na start/finish.

Räikkönen en Pérez lieten daarna zien hoe het wél moet. De twee gunden elkaar de ruimte en deden geen alles-of-niets-pogingen. Een volwassen gevecht dus, waar coureurs als Vettel, Maldonado en Grosjean dus nog wat van kunnen leren. En zo vonden er eigenlijk de hele race gevechten plaats.

De top vijf wisselde maar één keer banden. De Mercedes-coureurs twee keer. Die kenden daarom een erg sterke slotfase. Schumacher en Rosberg eindigden als zesde en zevende. Di Resta vocht zich na zijn droevige start terug naar de achtste plaats en Kobayashi pakte twee extra punten voor Sauber door als negende te eindigen. Bruno Senna kreeg het laatste puntje.

De beide Red Bull-coureurs vielen dus uit. Webber wist al een aantal ronden van Vettels naderende uitvalbeurt, maar ging niet lang daarna zelf in de fout bij het uitkomen van Ascari. Vervolgens waren zijn banden compleet aan gort en reed hij maar de garage in. Button had een defect aan zijn brandstoftoevoer en Jean-Éric Vergne had de schrik van zijn leven.

De achterophanging van de Fransman ging bij het aanremmen voor de eerste chicane stuk. Hij verloor logischerwijs de controle, maar betrok gelukkig niemand in de crash. Ook Nico Hülkenberg haalde de vlag niet, nadat hij gisteren ook al problemen had.

Hamilton kende nagenoeg een perfect weekend. Gisteren pole, vandaag de overwinning. Onbedreigd. Alonso is dan misschien wel de morele winnaar van dit weekend, maar hij zal zich toch achter de oren moeten gaan krabben. McLaren heeft de laatste drie races gewonnen, op drie compleet verschillende circuits. Dan is een voorsprong van 37 punten redelijk broos.

Klik hier voor de volledige uitslag.