Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van België gewonnen. De Mercedes-coureur reed onbedreigd naar de overwinning, maar achter hem gebeurde er genoeg. Max Verstappen eindigde knap als achtste.

Hamilton bleef zijn teamgenoot Nico Rosberg aan de finish twee seconden voor. Rosberg had geen makkelijke middag, want bij de start viel hij een paar plaatsen terug. Het is voor Mercedes de zevende één-twee van het seizoen.

Sebastian Vettel leek met een gewaagde éénstopstrategie op weg naar de derde plaats, maar kreeg in de voorlaatste ronde een klapband. Die wierp de Duitser terug tot buiten de punten. Romain Grosjean profiteerde, en haalde zijn eerste podium in bijna twee jaar. Daniil Kvyat verzekerde zich met een inhaalrace in de slotfase van de vierde plek, vlak voor de door de Rus afgetroefde Sergio Pérez, Felipe Massa en Kimi Räikkönen.

Max Verstappen reed vanaf de achttiende startplek knap naar de achtste plaats toe. De Nederlander plaatste weer een paar gewaagde inhaalacties, en was in de slotfase nog dichtbij de zevende plek. Valtteri Bottas en Marcus Ericsson werden negende en tiende.

Rampzalige start voor Rosberg

Voor Rosberg pakte de eerste start zonder computerondersteuning desastreus uit. De Duitsers ging niet lekker door de versnellingen, en in plaats dat hij Hamilton kon aanvallen, viel hij terug naar de vijfde plek. Pérez (met een raketstart naar twee) en Ricciardo maakten gretig gebruik van de mogelijkheid. De Mexicaan probeerde direct via de slipstream Hamilton te grazen te nemen, maar die pareerde en had vervolgens ruim baan.

Het kon overigens nog erger dan wat Rosberg overkwam: na twee ronden zat de race er voor Pastor Maldonado al op. Zijn Mercedes-motor gaf de geest. Nico Hülkenberg maakte dat moment al niet meer mee, want hij haalde de start niet eens, eveneens door een motorprobleem. Ook Carlos Sainz kampte voor de start al met een probleem aan zijn krachtbron, maar hij kon enigszins vertraagd de race wel aanvangen.

Max Verstappen kwam ook prima van zijn plek. Aan het einde van de eerste ronde was de Limburger al opgeklommen naar de twaalfde plaats. Nog geen drie ronden later reed Verstappen zelfs de punten alweer binnen, met een inhaalactie op Marcus Ericsson bij het uitkomen van Eau Rouge.

Verstappen toont lef

De eerste reeks pitstops herstelde de vertrouwde orde vooraan het veld weer. Hamilton hield zonder problemen de leiding, gevolgd door Rosberg. Die pushte voor zijn stop in de dertiende rond als een gek, zodat hij P2 opnieuw in handen kreeg. Vlak achter hem: Sergio Pérez, die na zijn pitstop even Ricciardo voor zich moest dulden, maar de Australiër snel inhaalde.

Verstappen was inmiddels ook gestopt, en zorgde meteen in zijn out lap weer voor sensatie door zijn auto in de razendsnelle Blanchimont-bocht aan de buitenkant naast Felipe Nasr te zetten. Verstappen hield zijn poot stijf, en ging de Zweed voorbij. Daarna kon hij dankzij een drive through-penalty voor Valtteri Bottas opklimmen naar de tiende plek. De Fin werd het slachtoffer van een kolderiek incident tijdens zijn stop, waarbij hij drie zachte en één hard band kreeg gemonteerd.

In ronde 21 rukte Verstappen nog een plek op, ditmaal door het uitvallen van Daniel Ricciardo. Diens Red Bull weigerde bij het opkomen van het rechte stuk plotseling dienst. Er werd een virtual safety car afgekondigd, waar Verstappen net als Felipe Massa en Kimi Räikkönen handig van gebruik maakte door meteen de pits in te duiken voor zijn tweede stop.

‘Ik wil nog een ronde’

Tien rondjes later was het bij Mercedes tijd voor de laatste stops. Aanleiding voor een discussie tussen Hamilton en het team, toen dat de Brit naar binnen riep. “Mijn banden voelen nog goed, ik wil nog een rondje”, meldde de wereldkampioen. “Dit is de snelste strategie, je moet naar binnen. Anders laten we Nico eerst”, pareerde het team. Hamilton ging overstag, en lag na de stops solide aan de leiding. Daarachter had Vettel zich dankzij zijn éénstopstrategie opgewerkt naar de derde plaats, voor Grosjean en Pérez.

Verstappen kwam in ronde 33 voor de laatste keer binnen. Hij haalde een setje zachte banden, viel terug van de achtste naar de tiende plaats, en kon vervolgens in de slotfase op jacht naar Valtteri Bottas. Zeven ronden na zijn stop had de Nederlander, op dat moment na de Mercedessen de snelste man op de baan, de Williams binnengehengeld. Met een inhaalactie bij Les Combes veroverde Verstappen P9.

Ook de strijd om het podium was in de laatste ronden spannend. Romain Grosjean zat Sebastian Vettel op de hielen, maar hoefde geen inhaalactie te doen. De rechterachterband van Vettels Ferrari hielp de Fransman namelijk, door in de voorlaatste ronde bij het uitkomen van Eau Rouge uit elkaar te klappen.

Het leverde Verstappen een gratis achtste plaats op, maar daar nam de zeventienjarige nog geen genoegen mee. Verstappen was Kimi Räikkönen tot een paar tienden genaderd, en ging in de laatste ronde tot de aanval over. Aan het einde van het lange rechte stuk van Kemmel leek het er even op dat Verstappen de Ferrari voorbij was, maar zijn Toro Rosso gleed door waardoor Räikkönen de plaats terug kon pakken.

Hamilton kreeg er in zijn leidende positie weinig van mee. De Brit haalde alweer zijn zesde overwinning van het seizoen, en breidde zijn leiding in de WK-stand uit tot 28 punten. Verstappen kwam dankzij zijn achtste plek op 26 punten. Hij is nu tiende in het kampioenschap.