Voor het eerst rijdt Sebastian Vettel een thuisrace als regerend wereldkampioen. Anders dan andere jaren voelt het voor hem echter niet.

De druk van het thuispubliek ziet hij als iets positiefs. “Ik heb de titel vorig jaar gewonnen maar dit voelt nu niet als twee jaar geleden, of als vorig jaar in Hockenheim”, vertrouwt Vettel Formule1.nl­-medewerker Adam Cooper toe. “Het is altijd fantastisch om in je eigen land en voor je eigen publiek te racen.”

 

“Er zijn zes Duitse F1-coureurs en ik denk dat we daar allemaal hetzelfde over denken. Ik kijk uit naar de race. Iedereen heeft het over thuisdruk en dat je daar langzamer van wordt, maar ik denk juist dat het een meer positieve werking heeft. Iedereen op de tribunes, buiten de paddock en binnen de paddock moedigt je aan en schreeuwen je naar voren. Dat kan misschien net een tiende of twee voordeel opleveren.”

De diffusorregeling is, in tegenstelling tot vorige race, weer helemaal duidelijk. De wijzigingen zijn teruggedraaid. Daarom wordt het interessant om te zien of Ferrari’s zege in Silverstone daarom een toevalstreffer was of dat de Italiaanse formatie écht weer competitief is.

“Vorige race waren we helaas drukker met vergaderen dan met racen”, aldus Vettel. “Nu is alles vanaf het begin duidelijk. Veel valt er dus niet meer over te zeggen. We kunnen ons weer op het racen concentreren. Het zit dit jaar dicht bij elkaar en in de afgelopen drie races won telkens iemand anders. Dat maakt het lastig om een voorspelling voor dit weekend te maken.”

“Daar zullen we snel achter komen en ik denk dat wij kans maken. Dit circuit ligt ons wel. Twee jaar geleden ging het heel goed. Onze racepace was toen erg sterk. Er is sindsdien wel wat veranderd. Wij hebben veel geleerd. Op het moment ziet alles er goed voor ons uit. We hebben nog net zoveel vertrouwen in onszelf als voorheen en kijken uit naar de race. Ikzelf voorop.”

In Groot-Brittannië kwam teamgenoot Mark Webber voor het eerst dit jaar in de buurt van Vettel. Uiteraard snapt de Duitser de teamorders van zijn team wel. “Er viel voor ons geen winst te maken. Fernando had een grote voorsprong en Felipe Massa en Lewis Hamilton reden ver achter ons. Als team viel er voor ons dus niets te winnen.”

“Natuurlijk wilde Mark racen. Hij wilde een plaats hoger eindigen. Dat zag ik niet zitten en daarom verdedigde ik mijn positie.”