Bijna een halve race lang keek Kimi Räikkönen tegen de achtervleugel van Max Verstappen aan. De Fin kwam bij het opkomen van het rechte stuk steeds tekort om aan te kunnen vallen. “Max heeft terecht gewonnen”, luidt dan ook zijn oordeel.

Kimi Räikkönen en Max Verstappen kozen allebei voor een tweestopstrategie, waar hun beider teamgenoten voor drie stops opteerden. De tweestopper bleek in de praktijk de beste keuze en dus konden Kimi en Max het samen uit gaan vechten.

Kimi Räkkönen was over de hele ronde genomen misschien wel sneller dan de Red Bull-coureur, maar moest ook steeds weer toezien hoe Verstappen op startfinish een gat trok. “Max was erg snel in dat gedeelte van het circuit”, erkent de Fin. “Ik kon hem geen enkele keer echt goed volgen door die laatste bocht.”

“Natuurlijk is het teleurstellend om met zo’n klein verschil de overwinning mis te lopen, maar na een moeizaam weekend mogen we misschien best tevreden zijn met dit resultaat. Ook als het even wat minder lekker loopt, moet je als team blijven knokken voor de punten die je wél kan pakken.”

Kimi sluit af met voor zijn doen opvallend lovende woorden richting het adres van Verstappen: “Max verdient deze overwinning en het komt voor mij absoluut niet als een verrassing. Hij liet vorig jaar al zien erg getalenteerd te zijn en vandaag bewees hij dat in een snelle auto kan winnen.”

Vettel
Ferrari-stalgenoot Sebastian Vettel ging dus samen met Red Bull-coureur Daniel Ricciardo voor een driestopstrategie. Het bleek de verkeerde keuze. Die conclusie trok hij zelf ook na zijn derde stop: “In theorie had ik op verser rubber de kop kunnen bedreigen, maar in de praktijk bleek het voordeel van die nieuwere banden minimaal te zijn.”

Vettel ging naar eigen zeggen voor de overwinning, maar verloor het in tempo op de medium compound: “Red Bull was erg sterk op de medium Pirelli’s, terwijl wij weer wat sneller waren op de softs. Met die wetenschap besloten we twee verschillende strategieën aan te houden en de winkansen te spreiden. Uiteindelijk kwamen Ricciardo en ik achter de tweestoppers terecht.”

Op de medium banden waren de Ferrari-coureurs volgens Vettel dus te langzaam om Red Bull pijn te doen en dat geeft stof tot nadenken: “Met de auto lijkt niks mis en de updates die we meebrachten werkten goed, dus we moeten uitzoeken waarom we dan niet snel genoeg waren.”

“Ik wil Max Verstappen graag feliciteren”, besluit Vettel. “Zo’n eerste overwinning is iets machtigs. Petje af voor zijn optreden. Hij wist ons voor te blijven, ook al hijgde Kimi langdurig in zijn nek.”