Ferrari’s Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen hebben aan het eind van de kwalificatie bewust banden gespaard voor de race en genoegen genomen met de plekken drie en vier.

Vettel geeft daarbij wel toe dat er vermoedelijk sowieso niet meer in zat dan de derde plek, achter het Mercedes-duo. “We hadden al verwacht dat ze sneller dan ons zouden zijn in de kwalificatie.”

Ondanks een achterstand van acht tienden op polesitter Lewis Hamilton, denkt Vettel toch dat Ferrari een stap vooruit heeft gezet. Het beeld is wellicht ook enigszins vertekend doordat hij en Räikkönen in Q3 dus maar één run deden en het Mercedes-duo twee keer naar buiten ging.

Toen de seconden tijdens de eliminatiefase aftikten, besloot Ferrari haar coureurs echter niet meer naar buiten te sturen, zodat uiteindelijk alleen de Mercedes-coureurs overbleven voor de shoot-out voor pole. “We waren wel tevreden over ons rondje en kozen ervoor te stoppen om banden te sparen voor de race van zondag”, legt Vettel uit.

In de race verwacht Vettel het Mercedes namelijk lastiger te kunnen maken. “Ik denk dat we daarin dichter achter de Mercedessen kunnen zitten”, verklaart hij. Dat het gat in de kwalificatie aanzienlijk was, doet niet af aan zijn vertrouwen: “Het seizoen is immers nog lang en er zit nog veel meer in onze auto, al is ook met twee auto’s op de tweede startrij staan al een goed resultaat.”

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Saturday 19 March 2016 - Kimi Raikkonen (FIN), Scuderia Ferrari

Räikkönen was enkele minuten voor tijd al klaar.

Räikkönen
Kimi Räikkönen kwam in de kwalificatie drie tienden te kort op Vettel, maar The Iceman rept ten overstaan van het Finse MTV3 van een goed resultaat. “Ik denk dat we er het maximale uit hebben gehaald onder dit nieuwe systeem.”

Wat het nieuwe knockoutsysteem betreft, heeft Räikkönen weinig klachten. “Het is inderdaad anders, maar we hadden in het begin gelukkig geen last van de drukte op de baan.” Aan het eind bleef Räikkönen om dezelfde reden als Vettel binnen terwijl de seconden wegtikten en hij geëlimineerd werd: “We hadden ervoor gekozen banden te sparen voor de race”, zo vertelt ook hij.