Door motorpech van Lewis Hamilton was er geen showdown voor pole in Sotsji. Zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg ging makkelijk naar P1, Hamilton rest P10.

“Het was hetzelfde probleem als in China”, vertelt Hamilton, verwijzend naar hoe hij ook twee weken terug in Sjanghai al niet om pole kon vechten door een defect met het energy recovery system van zijn Mercedes.

In China stak het probleem in Q1 al de kop op, wat de laatste startplek betekende. In Sotsji – met weliswaar een ander motorexemplaar achterin – ging het aan het eind van Q2 mis, hetgeen Hamilton de tiende startplaats geeft.

Dat is dan natuurlijk wel onder voorbehoud, want mocht Mercedes nog ingrijpende reparaties moeten uitvoeren waarvoor het de parc fermé-regels moet breken, dan kan het zijn dat Hamilton nog een gridstraf krijgt.

“Ik reed naar buiten en had ineens geen vermogen meer”, verhaalt Hamilton, die in Q2 nog de tweede tijd had laten noteren. “Ik kan er ook niets aan doen, maar ik geef niet op”, zo houdt hij de moed erin.

Formula One World Championship 2016, Round 4, Russian Grand Prix, Sochi, Russia, Saturday 30 April 2016 - Pole position for Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG Petronas F1 W07.

Heel 2016 is vooralsnog two thumbs up voor Rosberg.

Rosberg
Voor Nico Rosberg betekende het vroege wegvallen van Hamilton dat hij eigenlijk na één vliegende ronde in Q3 al zeker was van pole. Dat hij desondanks voor nog een vliegende ronde ging en die verpestte, deed er dus niet toe.

“Ik had er al wel vertrouwen in dat het eerdere rondje goed genoeg was”, zegt hij tijdens de persconferentie, gevraagd naar of hij last van zenuwen had, nadat hij al vroeg was uitgestapt.

“Ferrari zat immers vrij ver achter ons in Q2 en Lewis deed al niet meer mee. Maar natuurlijk, je weet het nooit helemaal zeker, dus het was fijn om te zien dat Sebastian Vettels ronde niet snel genoeg was”, geeft hij toe.

Vettel was uiteindelijk zeven tienden trager dan Rosberg, en dat terwijl Rosberg in zijn laatste ronde, tot hij zich dus verremde, sneller was geweest in de eerste twee sectoren.

Door een gridstraf voor Vettel is het morgen echter Williams’ Valtteri Bottas die naast Rosberg op de eerste rij staat. Met Vettel op de zevende startplaats en Hamilton vermoedelijk op de tiende, ziet het er goed uit voor Rosberg.

“Dat zij pech hebben gehad, maakt het er wat makkelijker op voor me, maar echt makkelijk is een race nooit”, blijft Rosberg realistisch. “Met Bottas, Kimi Räikkönen en Vettel iets verder achter me, heb ik zeker nog tegenstand.”

“De klus is dus nog niet geklaard”, benadrukt Rosberg, al kan ook de kampioenschapsleider er niet omheen dat ‘het niet ongustig voor me is zoals de grid er nu uitziet’.