Daniel Ricciardo en lokale held Daniil Kvyat starten zondag als vijfde en achtste in Sotsji en dat is voor het Red Bull-duo eigenlijk wel reden om tevreden te zijn.

Red Bull staat derde in het WK en hoopt Ferrari en heel misschien zelfs Mercedes dit jaar nog onder vuur te kunnen nemen, maar het Sochi Autodrom in Rusland is nou net een circuit dat Red Bull niet ligt. De Renault-V6 achterin de Red Bull RB12 legt het in Sotsji af tegen de Mercedes- en Ferrari-motoren en dat betekent dat Red Bull niet alleen genoegen moet nemen met een rol achter Mercedes en Ferrari, maar ook achter Williams.

Valtteri Bottas en Felipe Massa van Mercedes-klant Williams staan namelijk voor Ricciardo, terwijl ook Sergio Pérez van het eveneens met Mercedes-motoren rijdende Force India nog voor Kvyat staat. “Als we Williams zondag onder druk kunnen zetten, mogen we tevreden zijn”, meent Ricciardo, die het als positief teken ziet dat hij maar een tiende trager was dan Massa: “Dat zit dus dicht op elkaar.”

Ricciardo reed eigenlijk de zesde tijd, maar schuift een plek op door de gridstraf van Sebastian Vettel. “Gunstig, als vijfde starten is niet slecht.” Voor de race is P5 ook waar hij op mikt. “Dat zou een goed resultaat zijn”, denkt de Australiër, die verwacht dat Red Bull in Sotsji niet kan profiteren van hoe zuinig haar auto met de banden omgaat. “Want iedereen kan hier vol pushen. De banden houden zich hier goed. Dus qua strategie valt er weinig te doen.”

Formula One World Championship 2016, Round 4, Russian Grand Prix, Sochi, Russia, Saturday 30 April 2016 - Daniil Kvyat (RUS), Red Bull Racing

Daniil Kvyat sjeest langs de Daniil Kvyat-tribune.

Kvyat
Thuisrijder Kvyat had gehoopt in Q3 ‘wat extra’s’ te vinden, maar dat lukte niet: “Want ik had geen tijd om nog een extra opwarmrondje te doen, waardoor ik op nog enigszins koude banden mijn laatste vliegende rondje moest inzetten. Ik had daardoor last van overstuur, wat een paar tienden heeft gekost.”

Kvyat is dus achtste en in tegenstelling tot Ricciardo profiteert hij niet van Vettels straf. “Ik ben echter best happy met de kwalificatie, want dit is een lastig circuit voor ons. Williams is hier bovendien sterk, zoals ze ook in de race zullen zijn”, voorspelt Kvyat, die het er daarom maar bij houdt dat ‘wat punten’ het doel zijn voor zondag.