Red Bull-topman Helmut Marko gaat Daniil Kvyat deze week serieus toespreken, nadat Kvyat de races van Sebastian Vettel en zijn eigen teamgenoot Daniel Ricciardo heeft verpest.

“Ik heb direct na de race één woord tegen hem gesproken. De rest moet nog worden gezegd”, zo luidt Marko’s enigszins dreigend klinkende commentaar ten overstaan van het Duitse RTL.

Volgens Marko was Kvyat ’te ambitieus’ bij de start. De Rus raakte zijn Ferrari-rivaal Vettel twee keer van achter, waarbij Vettel de eerste keer zo’n ferme tik kreeg dat hij tegen Kvyats teamgenoot Ricciardo aan klapte.

Formula One World Championship 2016, Round 4, Russian Grand Prix, Sochi, Russia, Sunday 1 May 2016 - Daniil Kvyat (RUS) Red Bull Racing RB12 crashes into Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H at the start of the race.

Kvyat raakte Vettel tot twee keer toe in de eerste ronde.

“Je één keer verremmen en de auto voor je raken kan gebeuren, maar voor de tweede keer zijn geen excuses”, vindt Marko. “Kvyat verpestte niet alleen zijn eigen race, maar ook die van Vettel en Ricciardo.”

“Het was daardoor een rampzalige dag voor Red Bull”, moppert Marko, verwijzend naar de vroege stops die voor Ricciardo en Kvyat nodig waren wegens schade. Het duo finishte uiteindelijk als elfde en vijftiende.

“We laten de boel nu maar even bedaren, maar van de week gaan we hier zeker nog over spreken”, zo herhaalt Marko dat het laatste woord er binnen Red Bull nog niet over is gezegd.

Vettel
Kvyat zelf heeft zijn excuses al aangeboden aan Vettel, door de Duitser direct na de race te bellen. Aanvankelijk was Vettel woedend, maar eenmaal in de pits gearriveerd na een ritje op de brommer, kalmeerde hij.

Volgens Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene ‘betekent kalm echter niet hezelfde als gelukkig’. “Sebastian is een viervoudig wereldkampioen. Hij wil winnen, dus het is begrijpelijk dat hij boos was.”

“Toen hij net terug was, was hij echt buiten zinnen”, vertelt Arrivabene. “Nadat we er over hadden gesproken, kalmeerde hij, maar hij is nu al twee keer buiten eigen schuld uitgevallen en dat is frustrerend.”