Nico Rosberg is ruim drieënhalf uur na de kwalificatie alsnog door de stewards op het matje geroepen inzake het al dan niet (on)voldoende respecteren van gele vlaggen. Het samenkomen bleef echter zonder gevolgen voor de uitslag van de kwalificatie.

In de slotfase van de kwalificatie passeerde Rosberg op de plaats waar Alonso was gespind dubbel gezwaaide gele vlaggen, maar de Duitser verbeterde desondanks de op dat moment snelste tijd van Lewis Hamilton. En dat gegeven valt moeilijk te rijmen met de reglementen die aangeven dat je tijdens geel aantoonbaar van het gas moet gaan.

De wedstrijdleiding heeft in een statement echter laten weten dat Rosberg niks verkeerd heeft gedaan: “Data heeft aangetoond dat de rijder in kwestie bij het ingaan van bocht acht in voldoende mate zijn snelheid minderde.” Rosberg behoudt zodoende zijn pole position en zal teamgenoot Lewis Hamilton naast zich mogen verwelkomen op de eerste startrij.

Diezelfde Lewis Hamilton riep aan het begin van de avond overigens al op tot opheldering van de regels met de betrekking tot gele vlag-situaties: “Het gaat in deze kwestie niet enkel om onze eigen veiligheid, maar ook om de veiligheid van de marshals die voorbij de eerstvolgende bocht op het circuit aan het werk kunnen zijn.”

“Bij mijn weten moet je bij dubbel gezwaaide gele vlaggen bereid zijn te stoppen. Nico ging vandaag van zijn gas af en verloor daarbij een tiende van een seconde, en als dat voortaan de norm is, zullen we ons daaraan aanpassen, maar ik weet niet of dat de veiligste optie is.”