Het Haas F1-team is nog altijd snel genoeg om punten te scoren, maar wordt te vaak genekt door problemen waar het bij betrokken raakt of die het zelf veroorzaakt.

Dat stelt Haas-teambaas Günther Steiner in gesprek met F1i.com. “Ik denk niet dat onze race pace een probleem is”, zegt hij na de wedstrijd in Azerbeidzjan, waar Romain Grosjean op P13 de best geklasseerde Haas-coureur was.

Dat er daar niet meer in zat voor de Fransman in Amerikaanse dienst, komt volgens Steiner omdat Grosjean een extra pitstop moest maken nadat er rommel in een sidepod vast kwam te zitten: “Dan ben je gezien”, weet Steiner.

Formula One World Championship 2016, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Friday 10 June 2016 - Guenther Steiner (ITA) Haas F1 Team Prinicipal in the FIA Press Conference.

Haas is volgens Steiner nog snel genoeg voor punten, ook na vier voor het Amerikaanse team puntloze Grands Prix.

“In een andere wereld hadden we in de top tien kunnen finishen, maar ja”, verzucht Steiner. De Italiaan draait er niet omheen dat Haas, als nieuwkomer, zelf nog moet groeien, maar merkt ook op dat het team te vaak bij incidenten betrokken is.

“In Azerbeidjzan zaten we er weer midden in, dus het kan alleen maar beter, zou je zeggen”, hoopt de teambaas die niet alleen Grosjean problemen zag hebben, maar Esteban Gutiérrez in de chaos bij de start schade zag rijden.

In de drie races voor Azerbeidzjan had Grosjean het telkens zwaar. In Spanje en Canada moest hij extra stops maken door problemen met zijn voorvleugel, in Monaco verloor hij veel plekken nadat Kimi Räikkönen met hem botste.

Grosjean heeft wel alle 22 punten gescoord die Haas achter haar naam heeft staan. Inmiddels staat het team al vier races droog, terwijl dat voor Gutiérrez al het hele jaar het geval is.

De Mexicaan heeft ook al veel pech gehad. Haas-eigenaar Gene Haas merkte eerder dit jaar op dat hij ‘als het onweert liever niet naast Esteban gaat staan’.