Een velgenfabriek? In Duitsland? Geen idee wat ik me er bij voor moest stellen toen de hoofdredacteur me mee op reis stuurde met enkele lezers van ons blad, maar het zou in ieder geval leuk worden om met ons eigen publiek op pad te gaan.

Profile Tyrecenter bood twintig lezers van Formule 1 de kans om een bezoek te brengen aan de AEZ Leichtmetallräder velgenfabriek in het Duitse Neuenrade. Het enige wat je hoefde te doen was jezelf opgeven en hopen dat je een van de gelukkigen zou zijn.

Die gelukkigen waren allen voor dag en dauw opgestaan, om zich op het onmogelijke tijdstip van negen uur ’s ochtends te verzamelen in Veenendaal. Het vroege opstaan zou overigens meer dan de moeite waard gaan blijken. De busreis bracht ons vervolgens in een gebied, waar alleen al het uitzicht de moeite waard was. Waarom je ervoor kiest om een fabriek bovenop een berg te zetten, mag Joost weten, maar het leverde mooie plaatjes op.

De ontvangst was vervolgens zeer hartelijk, de lunch voortreffelijk en de presentatie informatief. Maar daar kwamen de mensen niet in eerste instantie voor. De echte liefhebber wil immers zien hoe zo’n velg wordt gemaakt. In de fabriek dus. En een fabriek is een fabriek. Grote machines, veel lawaai, sterke geuren en verfruimtes die doen vermoeden dat je de Sahara in bent gelopen. Het hoort erbij. Het is daar dagelijkse kost voor de mensen die daar met passie aan het werk zijn.

Het eindproduct mag er dan ook wezen. Persoonlijk heb ik niet zo veel met tuning en het upgraden van je auto. Als het maar rijdt toch? Toch hoef je geen kenner of liefhebber te zijn, om de velgen die ze in Neuenade maken, mooi te vinden. Het is vakwerk en bovendien is er voor ieder wat wils. Het kost dan ook weinig moeite om je setje blinkende, lichtmetalen kunstwerkjes onder je ruime gezinsauto voor te stellen.

Eenmaal terug daar waar je vooral de koelte weet te waarderen, is iedereen een stuk wijzer. Het is mooi om te zien hoe een balk massief aluminium wordt bewerkt tot iets waar je in kringen helemaal de blits mee kunt maken. De twintig bezoekers konden zich in ieder geval de blits maken met deze ervaring en de goodiebags die na afloop werden uitgedeeld. Die kwamen nog eens bovenop het tot in de puntjes verzorgde dagje uit. Profile Tyrecenter en AEZ, bedankt. Jullie maakten deze stage weer een beetje meer de moeite waard!