Max Verstappen had zijn crash in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco aan zichzelf te wijten, en niet aan een probleem met zijn auto. Dat geeft de Nederlander na afloop toe.

In zijn eerste snelle ronde tijdens Q1 belandde Verstappen bij het uitkomen van de zwembadchicanes in de vangrail. “Ik stuurde wat te vroeg in en raakte eerst rechts de muur”, zegt de Nederlander. “De ophanging brak af en dan kan je natuurlijk niet meer sturen. Ik ging rechtdoor de muur in.”

In het rondje voor de crash kwamen er opvallend veel vonken onder de RB12 van Verstappen vandaan. Van een defect aan de bolide, mogelijk nog voortkomend uit de touché met de vangrails die hij in de ochtendtraining had, was volgens Verstappen echter geen sprake. “Je ligt gewoon heel laag bij de grond, dus ja… Heel jammer.”

Heel zuur
Door de mislukte kwalificatie moet Verstappen de race zondag aanvangen vanaf de 21e startplaats. Slecht nieuws in Monaco, waar inhalen notoir lastig is. Dat weet de achttienjarige coureur zelf ook: “Dit is heel zuur, want de kwalificatie is in Monaco alles.”

De regenbuien die Météo France voor zondagmiddag voorspelt zouden voor Verstappen nog een geluk bij een ongeluk kunnen zijn. Regenraces in het prinsdom verlopen steevast chaotisch. “Regen is mijn enige hoop om naar voren te gaan”, beaamt Verstappen.