Max Verstappen is heel tevreden met de negende startplaats die hij in de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland heeft veroverd. “Dit is lekker, na een slechte vrijdag.”

Op vrijdag liep het niet voor Verstappen, wat betekende dat de Nederlander en Toro Rosso nog flink wat huiswerk te doen hadden in de avonduren. Dat hebben ze goed gedaan, zo blijkt, want Verstappen kwalificeerde zich als negende.

“Ik ben hier heel tevreden mee, zeker na zo’n slechte dag als vrijdag”, vertelt Verstappen voor de camera van Ziggosport. “Zo terugkomen, is niet eenvoudig, dus we mogen echt heel tevreden zijn”, herhaalt hij.

Formula One World Championship 2016, Round 4, Russian Grand Prix

Verstappen kwalificeerde zich voor de derde keer in vier races voor teamgenoot Sainz.

Verstappen noemt het verder ‘lekker’ om zo’n goede kwalificatie af te werken na ‘een dag waarop je niet weet hoe het zit’, wat de vrijdag dus was. Of het lek helemaal boven is, weet hij nog niet: “Maar voor de korte runs wel.”

“Voor de lange runs weet ik het niet, want die hebben we vandaag niet kunnen doen.” In algemene zin was de balans van de auto echter ‘veel beter vandaag’, zo zegt Verstappen op zijn eigen site.

Dat hij Q3 weer heeft gehaald, ziet Verstappen uiteraard als een positief punt. Zijn teamgenoot Carlos Sainz slaagde daar overigens niet in. De Spanjaard bleef net in Q2 hangen op P11.

Sainz
Diezelfde Sainz wijt zijn exit in Q2 aan Daniil Kvyat, de Red Bull Rus die hem op het eind uit de toptien duwde. Voor Kvyat een sneller rondje dan Sainz reed, hield hij hem echter op tijdens zijn snelle ronde, claimt Sainz.

“Ik begon mijn runs in Q2 met een banker lap, een wat veilige ronde om maar een tijd neer te zetten. Er was ruimte voor verbetering, maar tijdens mijn snelle rondje hield Kvyat me op”, vertelt Sainz aan Motorsport.com.

“Erg teleurstellend, want zonder dat tijdverlies had ik een 1:37.3 of 1:37.4 kunnen rijden, als je mijn sectortijden door rekent”, zo voert Sainz aan, doelend op een tijd die hem P8 in Q2 had gebracht.

Sainz vertelt dat het wrang was daarna te horen dat uitgerekend Kvyat hem uitschakelde, maar wil niet te veel klagen. “Want het is de kwalificatie maar en hij is een ‘grote broer’ van Red Bull, dus dat zou niet netjes zijn.”

Een kanttekening die Sainz ook nog wel plaatst, is dat Kvyat hem niet fysiek in de weg reed. “Maar hij zat zo kort voor me dat ik downforce verloor, maar ik snap het wel, want hij moest door om nog een rondje te kunnen doen.”