Zijn grote achterstand op de Mercedessen in de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje kwam voor Sebastian Vettel onverwacht. Hij start de race morgen vanaf de vijfde plaats.

Ferrari begon het weekend nog snel, maar in de kwalificatie was de Scuderia duidelijk van de leg. Vettel reed in iedere sessie de zesde tijd. Uiteindelijk kwam hij ruim 1,3 seconde tekort op de tijd van snelste man Lewis Hamilton.

“Het kan wel eens tegen zitten, maar dat we zoveel tekort zouden komen, had ik niet verwacht”, zegt Vettel. ’s Morgens in de vrije training ging het volgens de ex-wereldkampioen nog prima. “Maar in de kwalificatie klikte het niet tussen mij en de auto. Het gevoel was er niet, en het perfecte rondje kwam er niet uit. Het gat met Mercedes is het hele weekend nog niet zo groot geweest, dus we  hebben duidelijk de boot gemist.”

Räikkönen vijfde
Kimi Räikkönen vertrekt zondag een plaats voor Vettel. Ook de Fin had geen gemakkelijke dag, vertelt hij. “We hebben onze best gedaan, maar het resultaat is teleurstellend. In de laatste sector worstelden we, dus het verbaast me niet dat we daar veel tijd hebben verloren.”

Voorafgaand aan de kwalificatie had het team nog wat aanpassingen gedaan aan Räikkönen auto, die daarop volgende de coureur beter aanvoelde. “Toch was het moeilijk om de auto precies te laten voelen als we wilden en goede rondjes te rijden. De wind was ook gedraaid ten opzichte van gisteren, dat maakte het op sommige plaatsen best verraderlijk.”