Met zijn eerste vliegende ronde zat Ferrari’s Sebastian Vettel tussen de Mercedessen. Een tweede poging leverde echter niet meer op dan de derde plek.

Na de eerste reeks runs in Q3, de beslissende kwalificatieheat, stond Vettel tweede, achter Mercedes-rijder Nico Rosberg, maar voor zijn eigen teamgenoot Kimi Räikkönen en Mercedes’ Lewis Hamilton.

In hun laatste vliegende rondjes wisten de Mercedes-coureurs echter tienden te vinden, terwijl het voor Vettel bij honderdsten bleef. Hamilton schoof zo van P4 op naar de eerste plek, met Rosberg op P2 en Vettel als derde.

“Ik was blij met mijn eerste vliegende ronde. Mijn tweede vliegende rondje was daarna echter nagenoeg hetzelfde”, verhaalt Vettel. “Ik dacht dat ik iets sneller was en dat was ook zo, maar vijf honderdsten winst was niet genoeg, want de Mercedes-jongens wisten een halve seconde te vinden.”

Ondanks de aanzienlijke marge is Vettel blij met hoe zijn Ferrari SF16-H het deed, vertelt hij. “Er was ook niet één specifiek punt waarop we het verloren, terwijl we ook stap-voor-stap vooruit gaan. We zijn er echter simpelweg nog niet. Het moet nog beter”, weet de viervoudig wereldkampioen.

In de race van zondag hoopt Vettel, net als twee weken geleden in Australië, een megastart te maken. “Het zou mooi zijn als we weer net zo goed wegkomen. We gaan proberen de Mercedessen tijdens de race te pushen”, belooft hij.

Räikkönen
Collega Räikkönen, uiteindelijk vierde, ruim twee tienden achter Vettel, spreekt van ‘een doorsnee kwalificatie’. “Het ging allemaal best oké, al zou het uiteraard beter geweest zijn als ik nog wat posities had gewonnen. Ik had met mijn laatste setje supersofts echter wat problemen in de eerste bochten, waardoor ik mijn rondetijd niet kon verbeteren.”

Räikkönen hoopt zondag naar voren te komen. In 2015 lukte hem dat goed in Bahrein. Toen begon hij eveneens als vierde, maar finishte hij als tweede na een race waarin Ferrari – met Räikkönen voorop – Mercedes het vuur aan de schenen legde.