Red Bulls Sebastian Vettel denkt dat de rest van de Formule 1-coureurs – zelfs als het mis gaat – weinig profijt zal ondervinden van de teamstrijd tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg, de coureurs van het dominante Mercedes.

“Als ze elkaar van de baan rijden, is dat uiteraard gunstig voor ons, maar ze zijn slim genoeg om het niet zover te laten komen, dus dat is niet iets waar we op hoeven te rekenen”, denkt Vettel hardop in interview met Autosport.

Als het toch wel zover zou komen, zouden de Mercedes-rijders natuurlijk waardevolle punten verliezen in de strijd om het kampioenschap, maar volgens Vettel is de dominantie van Mercedes dusdanig groot dat dit over het hele seizoen gezien weinig uitmaakt. “Mercedes heeft een enorme voorsprong en er zijn nog veel races te gaan, dus het doet er weinig toe als er één race is waarin ze elkaar uitschakelen.”

De enige race waarin het mogelijk een factor kan zijn, zo denkt de Red Bull-coureur, is de slotrace in Abu Dhabi. “Want die is dubbele punten waard”, weet de viervoudig wereldkampioen, al valt tussen de regels door wel op te maken dat hij er – zelfs met het uitkeren van dubbele punten in de slotrace – niet echt op lijkt te rekenen tijdens de seizoensfinale nog mathematisch mee te doen om de titel.

Volgens de Duitser is de dominantie van Mercedes namelijk groter dan die van zijn team Red Bull van de laatste jaren en doet dit denken aan 1988, toen McLaren met Ayrton Senna en Alain Prost vijftien van de zestien races wist te winnen.

“Mercedes heeft tot op heden alle races gewonnen en ook nog eens een één-twee behaald in elke race waarin ze beide auto’s naar de finish brachten”, haalt Vettel aan. “Sinds 1988 is er geen team meer geweest dat zo dominant is.”

“Het gat dat Mercedes naar de rest heeft geslagen is bovendien echt heel groot en door de restricties van het reglement is het onmogelijk voor de rest om ineens met iets te komen dat deze situatie kan veranderen. We blijven natuurlijk wel onze best doen, maar we hebben een fikse achterstand goed te maken.”