Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd genoteerd, voor zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg. Max Verstappen nestelt zich tussen de twee Ferrari’s op de vierde plaats.

Op het koele Circuit Gilles Villeneuve duurt het even voordat de actie echt op gang komt. De weinig gebruikte omloop op het kunstmatige eiland in Montréal is behoorlijk stoffig en geen van de coureurs heeft echt de behoefte de troep voor de anderen op te ruimen.

Felipe Massa maakt er een nog groter zooitje van door op hoge snelheid van de baan te schieten in de eerste bocht. Zijn DRS klapt niet dicht, waardoor hij de macht over het stuur verliest en in de omheining klapt. Het is de eerste test voor de Heineken-reclameborden die net zijn neergezet. Net als de coureur doorstaan ze de impact goed. Al duurt het wel even voordat alles weer is opgeruimd.

Wanneer de sessie weer wordt vrijgegeven, is er geleidelijk meer bedrijvigheid op de baan. De coureurs glibberen en glijden nog een beetje. Vooral de laatste chicane is zoals altijd een lastig obstakel. Aspirant-kampioen Nico Rosberg ontsnapt net aan een kennismaking met de beruchte Wall of Champions. Anderen steken uit voorzorg de chicane maar even af. Max Verstappen demonstreert ondertussen zijn driftkwaliteiten in de haarspeldbocht aan het uiteinde van het circuit.

Verder zit Verstappen er de hele sessie goed bij. Hij besluit de eerste training op een keurige vierde plaats. Ruim een seconde voor zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, die als elfde eindigt. En net voor de Ferrari van Kimi Räikkönen. De andere Ferrari van Sebastian Vettel is hem een paar tienden te snel af. De Mercedessen hebben weer een ruime marge op de concurrentie. Lewis Hamilton is een halve seconde sneller dan Vettel. Nico Rosberg geeft ruim drie tienden toe op zijn teamgenoot.