Nico Hülkenberg heeft de snelste tijd genoteerd in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Rusland, die vanwege een vervuilde baan een half uur werd ingekort.

Een schoonmaakvoertuig doet het tegenovergestelde van wat hij moet doen en laat een spoor van diesel achter op het circuit. De start van de openingssessie moet daardoor een half uur worden uitgesteld om de troep op te ruimen. 

Door de schoonmaakwerkzaamheden is een deel van de baan nat en dus gaan de coureurs eerst op intermediates naar buiten wanneer het circuit eindelijk is vrijgegeven. Het duurt nog even voordat er slicks worden gemonteerd en nog langer voordat er daadwerkelijk geklokte ronden worden gereden. 

Terwijl de Renault-aangedreven teams besluiten hun motoren te sparen, oefenen Mercedes en Ferrari vooral op de starts. Met veertig minuten is het Fernando Alonso die de eerste tijd op de klokken zet: 1:53.854. Marcus Ericsson komt niet aan die tijd, maar Jenson Button duikt er in de andere McLaren bijna drie seconden onder. 

In het laatste kwartier zijn er toch nog wat meer coureurs naar buiten gaan. De dreiging van regen neemt toe, dus het is misschien de enige kans om vandaag nog wat ervaring op te doen op een, zo goed als, droge baan. Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen demonstreren echter dat het circuit nog altijd verraderlijk glad is. 

Alonso herovert ondanks de toegenomen concurrentie de koppositie, al is het maar van korte duur. Eerst Nico Hülkenberg en vervolgens Sebastian Vettel zijn sneller. Lewis Hamilton lijkt op weg naar de snelste tijd, maar verslikt zich in de laatste bocht en strandt op twee tienden van Vettel, die prompt zijn eigen tijd met een halve seconde verbetert. 

Felipe Massa gaat ook snel in de rondte, maar dan onbedoeld, met een spin vlak voor de neus van Hamilton. De Mercedes-coureur raakt erdoor geïnspireerd en spint even later zelf ook. Ondertussen noteert Nico Rosberg de snelste tijd, maar die wordt hem al snel weer afgepakt door Nico Hülkenberg. Max Verstappen besluit de sessie op de negende plaats, zijn teamgenoot Carlos Sainz is zesde.