Als de eerste vrije training van Spanje de voorbode is voor de rest van het weekend, zouden we opnieuw een mooi gevecht kunnen krijgen tussen Mercedes en Ferrari. Nico Rosberg was het snelst met een tijd van 1:26.828, teamgenoot Lewis Hamilton bleef echter in zijn kielzog met een achterstand van slechts 0.070 seconden.

Traditioneel brengen de teams in Barcelona nieuwe upgrades mee. Zo rijdt Kvyat met een nieuwe neus en heeft Toro Rosso wat kleine updates aan de vloer en achtervleugel. McLaren ging een stapje verder en toonde eindelijk zijn nieuwe kleurenschema. Ze zijn niet langer zilver, maar zwart met rode biezen.

De sessie is nog maar een paar minuten oud en de coureurs zijn nog bezig met hun installation lap als Daniel Ricciardo al een probleem meldt. De motor doet raar als hij volgas gaat, waarop hij weer de pit induikt. Tot acht minuten voor het eind staat hij in de garage. Hij weet uiteindelijk nog een negende tijd op de klok te zetten, maar het is zeker geen lekker begin van het weekend voor de Red Bull-coureur.

Twijfels 

Renault heeft weliswaar beterschap beloofd en zegt dat het met een verbeterde motor naar Barcelona is afgereisd. Jos Verstappen heeft er echter weinig vertrouwen in. Zoon Max is wat genuanceerder en zegt zijn twijfels te hebben, maar de rest van het weekend te willen afwachten alvorens een oordeel te vellen.

Bij Mercedes is er geen vuiltje aan de lucht en dus is het Nico Rosberg die als eerste een tijd zet: 1:31.039. En hoewel hij zich verremt blijft die tijd nog een dik kwartier staan. Daarna wisselen de Mercedes-coureurs zich af en meldt ook Sebastian Vettel zich vooraan. De Duitser krijgt gezelschap van zijn teamgenoot waarmee de toon voor komend weekend gezet wordt.

Kilometers

De twee Toro Rosso-coureurs sluiten netjes aan op de vijfde en zesde plek, waarna het lang rustig is op de baan. De teams kennen het circuit natuurlijk als hun broekzak, waardoor de noodzaak voor veel kilometers er niet is. Daarnaast is er de zorg om hun motor en dus blijft het aantal rondjes beperkt.

Terwijl Hamilton na een uur training de snelste tijd aanscherpt met 1:26.898, verbeteren ook Sainz en Verstappen hun ronde, waarmee ze Räikkönen even voorblijven. De Fin stelt echter snel orde op zaken, maar moet toegeven op de Mercedes-rijders. Rosberg verbetert zich en is nipt sneller dan Hamilton. De twee Mercedes-coureurs eindigen dan ook als eerste en tweede. Vettel en Räikkönen sluiten aan, gevolgd door het Toro Rosso-duo. Mercedes meldt overigens op Twitter dat Hamilton niet 100 procent happy is met de afstelling.