Mercedes-coureur Nico Rosberg heeft de eerste vrije training in het Russische Sotsji als eerste afgesloten. Max Verstappen was vijftiende.

Rosbergs Mercedes-teamgenoot en titelrivaal Lewis Hamilton was de eerste die een tijd neerzette op het Sochi Autodrom, maar toen het er later in de sessie echt om ging met runs op de supersoft-banden, nam Rosberg afstand.

Rosberg reed een tijd van 1:38.127, zeven tienden sneller dan Hamilton. Ferrari-rijders Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen waren derde en vierde. Op meer dan een tel, maar zij gebruikten daarbij geen supersofts.

Vettel en Räikkönen reden hun snelste tijden op de normale zachte banden, net als Toro Rosso’s Carlos Sainz en Max Verstappen deden. Sainz bracht dat de tiende tijd, Verstappen – een halve seconde achter Sainz – de vijftiende.

Formula One World Championship 2016, Round 4, Russian Grand Prix

Ricciardo probeerde Red Bulls ‘aeroscreen’ uit.

De eerste vrije training was verder weinig spannend, maar opmerkelijk was natuurlijk wel het debuut van het Red Bull ‘aeroscreen’, dat op de auto van Daniel Ricciardo werd uitgeprobeerd tijdens enkele installatierondjes.

Zonder het veiligheidsscherm, dat een alternatief voor de halo moet vormen om coureurs meer bescherming tegen hoofdletstel te bieden, werd Ricciardo overigens zesde, achter de Mercedessen, Ferrari’s en Williams’ Felipe Massa.

Voor diezelfde Massa was het desondanks geen probleemloze sessie. Hij stond in het begin lang in de pits, volgens Sky Sports vanwege een probleem met de koppeling. Uiteindelijk kon hij nog wel 14 rondjes rijden.

Achter de topzes maakten Valtteri Bottas, lokale held Daniil Kvyat, Sergio Pérez en Sainz de toptien vol. De McLarens zaten er net achter, voor Renault-testrijder Sergej Sirotkin die VT1 deed in plaats van Kevin Magnussen.

De Rus Sirotkin was niet de enige testrijder die in actie kwam: Force India zette Alfonso Celis in, in plaats van Nico Hülkenberg. Celis was laatste, op 5.3 seconden van Rosberg.

De training werd verder nog gekenmerkt door een aantal spins en uitstapjes, onder meer van Hamilton, Vettel – die tot twee keer toe spinde – Kvyat, Grosjean en Button.