Max Verstappen heeft zijn eerste vrije training in dienst van Red Bull Racing als zesde afgesloten. Ferrari’s Sebastian Vettel was de snelste man in Barcelona.

Welgeteld twaalf minuten voor de eerste trainingsessie begint op het Circuit de Barcelona-Catalunya, zit Max Verstappen al ingesnoerd in zijn nieuwe auto, de Red Bull RB12.

De eerste kennismaking volgt gelijk zodra het licht op groen gaat. De Nederlander gaat direct naar buiten voor een installatierondje, komt binnen, en doet er vervolgens nog eentje.

Op een dan grotendeels lege baan, rijdens Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton ondertussen de snelst tijden. Ze zijn al volop aan het testen, waarbij Rosberg de op dat moment snelste tijd klokt.

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Friday 13 May 2016 - Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB12.

Verstappen tijdens een kort verblijf in de pits. Hij komt in zijn eerste training voor Red Bull tot 29 ronden.

Verstappens eerste getimede rondje voor Red Bull volgt na een minuut of twintig. De Nederlander laat op de harde band een 1:27.562 noteren, wat hem dan de zevende plek brengt.

Direct daarna verremt Verstappen zich prompt in de eerste bocht. Het loopt zonder problemen af. Technische problemen zijn er later wel even als hij meldt dat de auto niet wil accelereren, maar Verstappen kan gewoon door.

De Red Bull-coureur scherpt zijn tijd daarna ook aan tot een 1:26.962, terwijl zich vooraan een strijd begint te ontpoppen tussen de Mercedes-rijders op medium-banden en het Ferrari-duo op de softs.

Halverwege de sessie staat Mercedes’ Nico Rosberg op P1, maar kort daarop neemt Ferrari’s Kimi Räikkönen de kop over. Met nog 25 minuten te gaan is het Vettel die P1 pakt, met een 1:23.951. Dat blijft ook de snelste tijd.

Vettel is daarmee ruim een tiende sneller dan Räikkönen en een halve seconde rapper dan Rosberg en Hamilton, maar die hebben hun snelste tijden dus op de mediums gereden.

Hetzelfde gaat op voor de Red Bull-coureurs, die vijfde en zesde zijn, met teamgenoot Daniel Ricciardo voor Verstappen. Verstappen rijdt zijn snelste tijd, een 1:25.585, na een uurtje. Ricciardo gaat daar later onderdoor.

Achter de eerste zes is het Felipe Massa op P7 en Carlos Sainz, Verstappens vorige teamgenoot bij Toro Rosso, die achtste is. Daniil Kvyat, door Red Bull teruggezet van het ‘A-team’ naar Toro Rosso, is twaalfde.

Grote incidenten zijn er verder niet. Hamilton gaat twee keer rechtdoor in bocht één en worstelt ook achterop het circuit nog even, maar dat loopt allemaal goed af. Hetzelfde is het geval bij Massa na een spin en later uitstapje.