Met een seconde voorsprong op de rest van het veld hebben Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton de derde vrije training voor de Grand Prix van Maleisië naar hun hand gezet. ‘Best of the rest’ is de Ferrari van Kimi Räikkönen.

Pastor Maldonado zet de eerste tijd van de ochtend neer, gevolgd door Marcus Ericsson en Kamui Kobayashi. Drie coureurs die rijden voor teams die worden geplaagd door herhaaldelijke technische problemen, en dus wel wat actie op de baan kunnen gebruiken.  

Maldonado keert volgens planning na negen ronden terug in de pits en klaagt over gebrek aan grip. Dat is ook te merken aan het aantal uitstapjes en blokkerende wielen. Maar het team heeft in ieder geval iets om mee te werken en ook Romain Grosjean kan daar een bijdrage aan leveren. 

Geheel volgens verwachting houden de tijden van de vroege vogels niet lang stand. Ferrari pakt de koe bij de horens, met Kimi Räikkönen als snelste man en Fernando Alonso daar een halve seconde achter. Valtteri Bottas nestelt zich daartussenin, terwijl zijn teamgenoot Felipe Massa de langzaam rijdende Kevin Magnussen maar net kan ontwijken. 

Mercedes laat het niet op zich zitten en nadat eerst Lewis Hamilton onder de tijd van Räikkönen duikt, doet Nico Rosberg het nog eens twee tienden beter. Na een klein foutje, slaat Hamilton in de volgende ronde terug en wisselt hij zijn teamgenoot weer af bovenaan de tijdentabel. Maar het is Rosberg die uiteindelijk aan het langste eind trekt. 

McLaren is de grote afwezige in de sessie. Kevin Magnussen zet geen tijd neer en die van Jenson Button is bijna een halve minuut langzamer dan de Mercedessen. Gezien het sleutelwerk in de garage is het geen preventieve maatregel met het oog op de kwalificatie. Magnussen heeft motorproblemen, bij Button is de oorzaak nog onbekend. 

Op de mediumbanden vliegen de rondentijden omlaag, maar de kopposities van de Mercedes-coureurs komen niet meer in gevaar, Sebastian Vettel klimt nog wel op naar de vierde plaats achter Kimi Räikkönen en voor Nico Hülkenberg en Daniel Ricciardo.

Ondertussen rijdt Grosjean van schrik door het grind. In de woorden van Lotus zelf omdat hij niet had gedacht zo ver te komen en ook nog zo snel. Het Lotus-duo sluit de sessie af op de vijftiende en zestiende plaats, op respectabele afstand van de kop van het veld, maar met een totaal rondental van 36.