Nico Rosberg heeft de snelste tijd genoteerd in de derde vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Hij blijft Sebastian Vettel en Lewis Hamilton voor.

Daniel Ricciardo heeft nog wat tijd goed te maken nadat zijn vrijdag door motorproblemen grotendeels verloren ging en is behoorlijk productief in de laatste vrije training. Hij is beduidend sneller dan Sergio Pérez en de Saubers van Felipe Nasr en Marcus Ericsson, maar niemand is nog echt serieus bezig met snelle rijden. Ondertussen wordt er bij Ricciardos teamgenoot Daniil Kvyat druk gesleuteld. 

Na een kwartiertje duiken de Ferrari’s ruim onder de tijd van Ricciardo, met Kimi Räikkönen een halve seconde voor Sebastian Vettel. Lewis Hamilton zit er nog ontspannen bij in de pitbox en lijkt niet onder de indruk. 

De Toro Rosso’s sluiten achter Ricciardo aan in de topvijf, met Carlos Sainz jr aanvankelijk net een tiende voor Max Verstappen. De Nederlander verbetert zich en blijft Sainz drie duizendsten voor. Even later gaat hij nog eens drie tienden sneller en daarmee klimt hij op naar de derde plaats. Hij is daarmee de hoogst geklasseerde coureur uit de Red Bull-familie. 

Bij Romain Grosjean is al het bodywork weer op zijn plek gezet, maar de Fransman is nog zoekende naar grip. Veel tijd heeft hij ook nog niet in de Lotus doorgebracht, nadat hij zijn auto in de eerste training moest afstaan aan Jolyon Palmer en in de tweede training zijn motorkap spontaan in stukken brak. 

Nico Rosberg heeft moeite de achterrremen op temperatuur te krijgen. Desondanks noteert hij de tweede tijd. Ook Valtteri Bottas duwt Verstappen een plaatsje terug. Ricciardo herovert niet veel later de koppositie wanneer hij als eerste met een setje mediums de baan op gaat. Lang kan hij er niet van genieten, want de Mercedes-coureurs gaan sneller, terwijl zij nog op gebruikte harde banden rijden. 

Hamilton staat even later dwars op de baan, wanneer hij bij het uitkomen van de lange doordraaier iets te wijd gaat en de achterkant uitbreekt. Het is een vergelijkbare schuiver met de crash van Fernando Alonso tijdens de wintertests, maar Hamilton blijft gelukkig uit de muur en kan met platte kanten op zijn banden terugrijden naar de pits. 

In de laatste tien minuten stapt iedereen over op de mediumbanden voor de gebruikelijke kwalificatiesimulatie. Rosberg is opnieuw de snelste, maar Sebastian Vettel hoeft slechts anderhalve tiende toe te geven, terwijl Hamilton twee tienden langzamer is dan Rosberg. Räikkönen is bijna een seconde langzamer en moet ook Bottas nog voor zich dulden. Op de mededeling van het team dat er een afstelling verkeerd stond, reageert hij cynisch: “Excellent.” 

Verstappen sluit de sessie af op de achtste plaats. Zijn teamgenoot Sainz is tiende, maar het verschil bedraagt meer dan zes tienden. Verstappen is minder dan een tiende langzamer dan Ricciardo en blijft net voor de andere Red Bull-coureur Kvyat, die aan het eind van de sessie toch nog een paar ronden kan rijden.