Ferrari’s Sebastian Vettel was de snelste man in de slottraining in Monaco. Max Verstappen was – ondanks contact met de vangrail – vijfde voor Red Bull.

Vettel kreeg de eerste plek een kwartier voor tijd in handen, dankzij het ronden van de omloop door de nauwe straten van Monte Carlo in 1:14.650. De Duitser racete daarmee 0.018 seconde rapper door het Prinsdom dan Lewis Hamilton, die tweede was, voor zijn eigen Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg en Red Bulls Daniel Ricciardo.

Diezelfde Ricciardo was na 25 minuten trainen de eerste coureur die onder de barrière van de 1:15 dook. De Australiër werd op dat moment nog gevolgd door Max Verstappen, die toen met een 1:15.081 de tweede plek in handen nam, waarmee de Red Bull-rijders toen voor het Mercedes-duo stonden.

Formula One World Championship 2016, Round 6, Monaco Grand Prix, Monte Carlo, Monaco, Thursday 26 May 2016 - Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB12.

Max Verstappen reed in zijn Red Bull de vijfde tijd in Monaco.

Kort daarop had Verstappen echter een flinke lock-up bij het snelle Massenet, waar hij langs de vangrail schampte en deze ook met zijn rechtervoorwiel raakte. Verstappen ging terug naar de pits, alwaar zijn Red Bull werd gerepareerd. Hij kwam ook weer in actie, maar verbeterde zijn tijd niet meer.

Vettel deed dat ondertussen dus wel, net zoals het Mercedes-duo, waardoor Vettel, Hamilton, Rosberg de top drie werd. Een late poging van Ricciardo, op donderdag de snelste man, om zijn tijd nog aan te scherpen in zich bij de eerste drie te scharen, werkte niet.

Het verschil tussen Ferrari, Mercedes en Red Bul is echter klein. Vettel was dus nog geen twee honderdsten sneller dan Hamilton, terwijl Rosberg – die overigens enkele keren vol over de kerbs bij het zwembad ketste – 0.122 seconde achter Vettel eindigde. Ricciardo’s achterstand op Vettel bedroeg iets meer dan anderhalve tiende.

Incidenten
Net als de eerste trainingen, op donderdag, waren er zaterdagochtend in de slottraining de nodige incidenten. Behalve dat Verstappen de vangrail raakte, deed ook Renaults Jolyon Palmer dat, maar dan bij het uitkomen van de Zwembad-chicane, waar hij met veel rook en spektakel spinde en met zijn achtervleugel de barrière raakte.

Esteban Gutiérrez en Kevin Magnussen schoten allebei door bij Sainte Devote, waar Magnussen ook bleef staan, terwijl snelste man Vettel nog een keer ongecontroleerd door de chicane na de tunnel denderde. De viervoudig kampioen verloor zijn Ferrari bij het aanremmen, maar liep geen schade op.