McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is niet bepaald te spreken over de manier waarop Michael Schumacher gisteren tegen McLaren-coureur Lewis Hamilton streed: “Het ging bijna te ver”, vindt hij.

Schumacher en Hamilton waren gisteren op Monza in een rondenlang duel verwikkeld waarbij Schumacher voor lag op Hamilton, maar de Engelsman duidelijk de snellere van de twee was. Schumacher maakte zich echter heel breed in zijn Mercedes en Hamilton kwam er pas heel laat en met veel moeite langs.

Tijdens het duel verdedigde Schumacher zich dus met hand en tand en ging hij tot het randje, hetgeen ook bleek uit de oproep die hij – na aandringen van de wedstrijdleiding bij Mercedes – vanuit de pits kreeg om op zijn rijgedrag te letten.

Volgens Whitmarsh, de teambaas van McLaren, ging wat Schumacher deed echter te ver: “Hij verdedigde zijn positie wel heel erg fel”, vindt hij.

“Ik weet dat ik niet de meest onpartijdige persoon ben in deze discussie, maar ik denk dat het tekenend is dat Michael tot twee keer toe gewaarschuwd is door de wedstrijdleiding. Zij vonden het blijkbaar dus ook niet allemaal kunnen”, stelt Whitmarsh, die één keer zelfs echt zijn hart vasthield: “De manoeuvre waarmee hij Lewis op het gras duwde was echt scary as hell.”

Hamilton zelf wilde na de race niet teveel uitweiden over het duel en drukte zich voorzichtig uit: “Dit hoort bij het racen. Het is vast allemaal binnen de regels geweest”, hield hij zich – enigszins geforceerd overkomend – op de vlakte.

Tijdens de race had Hamilton over de boordradio daarentegen al wel een klacht over Schumacher de ether ingeslingerd. Dat Hamilton dat deed, is volgens Whitmarsh heel begrijpelijk: “Hij heeft zich er een paar keer op zeer kalme wijze beklaagd. Ik vond dat niet meer dan logisch en redelijk, want het is ook zijn werk om dat te doen voor het geval de stewards niet zien wat zich op de baan afspeelt.”