Dat Williams in de laatste reeks races van 2015 doorgaans minder punten heeft gepakt dan eerder in het seizoen, komt volgens Rob Smedley omdat het de ontwikkeling van haar auto voortijdig staakte.

Dat vertelt Smedley, head of performance engineering voor het team uit Grove, aan Autosport. “De laatste Grand Prix-weekends zijn niet zo goed gegaan als we hadden gehoopt, maar we hebben de doorontwikkeling van onze auto een tijdje daarvoor al gestaakt omdat het al vrij vroeg duidelijk was dat onze derde plek bij de constructeurs veilig was en de tweede plek er toch niet in zou zitten.”

“Dat het eind van het seizoen vergeleken met een jaar geleden wat matig verliep voor ons, is daar een logisch gevolg van”, vervolgt Smedley, die Williams een jaar geleden juist steeds sterker zag worden in de tweede helft van 2014, maar laat in 2015 dus zag stagneren.

Williams introduceerde haar laatste grote updatepakket naar verluidt in Singapore, wat de dertiende van in totaal negentien races was. In de eerste dertien Grands Prix scoorde het team 198 punten. In de zes races daarna kwamen er nog maar 59 bij. Dat het team de doorontwikkeling van haar FW37-bolide relatief vroeg stillegde, betekent volgens Smedley echter wel dat het zich al enige tijd vrijwel volledig op 2016 en 2017 heeft kunnen richten.

Ondanks deze aanpak erkennen zowel Smedley als coureur Valtteri Bottas dat de race in Abu Dhabi, waar Williams slechts vier punten scoorde, een ‘wake up call‘ was: “Het was daar niet goed genoeg”, mopperen ze allebei, waarop Bottas de hoopt uitspreekt dat het team motivatie uit die teleurstelling haalt: “Dat moet wel, als we in 2016 races willen winnen. Om dat te doen moeten we zowel de auto als onze procedures verbeteren.”