Na twee keer motorpech voor Lewis Hamilton in de laatste twee raceweekends, weet Mercedes-teambaas Toto Wolff dat het hoog tijd is naar de betrouwbaarheid te kijken.

Tijdens de derde race van het jaar, in China, nekte een motorprobleem Hamilton in de kwalificatie. Afgelopen weekend, in Rusland, was hetzelfde het geval, waarna er in de race een probleem met de waterdruk de kop opstak.

Hamilton reed de race nog wel uit op de tweede plek, maar kon niet de hele tijd meer vol gas. Teamgenoot Nico Rosbeg won ondertussen, maar bij hem dreigde een probleem met het ERS roet in het eten te gooien.

“We zoeken met de auto en motor de grenzen op om zo competitief mogelijk te zijn. Dat is waarom we races winnen, maar een ander gevolg is dat je soms over de grens gaat voor je weet waar die ligt”, zegt Wolff tegen Sky Sports.

Formula One World Championship 2016, Round 3, Chinese Grand Prix, Shanghai, China, Sunday 17 April 2016 - L to R): Niki Lauda (AUT) Mercedes Non-Executive Chairman with Toto Wolff (GER) Mercedes AMG F1 Shareholder and Executive Director.

Wolff en Lauda maken zich zorgen om de betrouwbaarheid.

Dat Hamilton degene is bij wie het steeds, of in ieder geval vaker, fout lijkt te gaan, is volgens Wolff een kwestie van botte pech. “Soms gaat het zo in de autosport en dan kun je niet anders dan je excuses aanbieden.”

Aan complottheorieën, zoals dat Mercedes liever een Duitse wereldkampioen wil en de pech daarom Hamilton in plaats van Rosberg ten deel valt, heeft Wolff geen boodschap. “We doen dit heus niet expres.”

“Hamilton is twee keer kampioen voor ons geworden, dus we willen hem echt niet tegenwerken. Mensen die op internet roepen dat er sprake is van een complot, neem ik niet serieus. Met die mensen is echt iets mis.”

Waar misschien echter ook iets mis mee is, is de balans tussen performance en betrouwbaarheid bij Mercedes, zo erkent Wolff ten overstaan van het Duitse RTL.

“We moeten misschien een kleine stap terug doen en ervoor zorgen dat we onze coureurs in de eerste plaats een auto geven waarmee ze de finish kunnen halen”, dubt de Oostenrijker.