De Grand Prix van Oostenrijk is sinds de entree van Max Verstappen een favoriet onder Nederlandse Formule 1- en oranjefans.

Toch is het zeker niet zo dat er voor de F1 in 2014 naar de Red Bull Ring kwam, helemaal geen Formule 1-races in Oostenrijk waren. In tegendeel, en ze werden zelfs op (vrijwel) dezelfde locatie gehouden.

In 1964 werd er door de Formule 1 op een circuit op het vliegveld van Zeltweg geracet, maar die baan werd toch niet geschikt geacht. Een handvol kilometer verderop lag echter wel een geschikt terrein, dus werd in Spielberg de Österreichring neergelegd en werd de Formule 1 vanaf 1970 opnieuw verwelkomd.

Eind jaren tachtig was het feest er afgelopen, waarna de Formule 1 tien jaar later op de opnieuw door circuitontwerper Hermann Tilke uitgetekende en tot A1-Ring omgedoopte omloop terugkeerde naar Oostenrijk. Het circuit is sindsdien wel een stuk korter. Nadat de Grand Prix van Oostenrijk in 2003 wéér van de kalender verdween en Red Bull-topman Dietrich Mateschitz de baan kocht, liet hij het echter oplappen zonder de layout te veranderen. Sinds 2014 heeft de Red Bull Ring ook weer een weekend op het Formule 1-schema geclaimd.

Max Verstappen en Charles Leclerc in fel duel tijdens de Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring in 2019. (Motorsport Images)

Thuiszeges Red Bull en Verstappen

Wat nu de Red Bull Ring heet, is zo dus aan haar derde leven bezig. In de bekende blauwe kleuren, ditmaal. Het is ook echt een thuisfeestje voor het onder de Oostenrijks vlag rijdende Red Bull, dat er al vier keer groot feest heeft weten te vieren. Max Verstappen heeft namelijk al vier keer gewonnen op de Red Bull Ring, tot groot genoegen van zijn fans – al moest hij de zege in 2022 aan Charles Leclerc laten. De Grand Prix van Oostenrijk staat in 2023 voor 2 juli op de agenda, zaterdag 1 juli wordt er al een sprintrace gehouden.

Van de huidige coureurs hebben naast Verstappen en Leclerc ook Lewis Hamilton en Valtteri Bottas tweemaal gewonnen op de Red Bull Ring. Op de oude A1-Ring wonnen Mika Häkkinen en Michael Schumacher het vaakst: allebei twee keer. De enige Oostenrijker die zijn thuisrace wist te winnen, was Niki Lauda in 1984. Naar hem is nog steeds een bocht vernoemd.

Starttijden GP Oostenrijk
Vrijdag 30 juni
13:30 – 14:30 uur           1e vrije training
17:00 – 18:00 uur           kwalificatie
Zaterdag 1 juli
12:30 – 13:30 uur           2e vrije training
16:30 uur                         sprintrace
Zondag 2 juli
15:00 uur                         race