*

Bahrein staakt poging tot terugkeer op kalender

Kevin van Nunen

Kevin van Nunen

7 jaar geleden

Bahrein staakt poging tot terugkeer op kalender
Formule1

De organisatie van de Grand Prix van Bahrein heeft laten weten dat het niet langer een plek op de Formule 1-kalender van 2011 nastreeft. Daarmee kan definitief een streep door de race.

De organisatoren stellen in een verklaring dat zij geen verdere pogingen ondernemen om hun Grand Prix alsnog te laten verrijden. De race werd medio maart geannuleerd vanwege de onrust in het land en tot nader order uitgesteld.

De FIA besloot, zonder eerst met de teams te overleggen, vorige week na een inspectie de race in Manama terug te plaatsen op de kalender. Als datum werd 30 oktober gereserveerd, terwijl de inaugurele Grand Prix van India naar december zou worden verplaatst.

De afgelopen zes dagen stond de race het ene moment wel op de kalender en het andere moment weer niet. Dit bracht de Formule 1 veel schade toe. De discussie werd in alle openheid gevoerd. Mark Webber betwijfelde of zijn sport hier wel verstandig aan deed.

Het had er alle schijn van dat dit niet het geval was. Dat realiseerden Bernie Ecclestone en de FIA zich ook. Ecclestone wilde plots toch niet naar Bahrein, de FIA vroeg de supremo een nieuwe kalender – zonder Grand Prix in Manama – samen te stellen.

Uiteindelijk is de organisatie van de race de eerste partij die zich terugtrekt uit de discussie door er een streep onder te zetten. “Het heeft voor ons geen zin om een race te organiseren als niemand akkoord gaat met een seizoen dat eindigt in december”, meldt de organisatie in een verklaring.

“We willen een positieve rol spelen voor de Formule 1, niet in de laatste plaats door de sport in het Midden-Oosten te promoten, en in het belang van de sport kiezen we er daarom voor de race niet door te laten gaan. Het is ons duidelijk geworden dat er niets anders op zit.”

“Hopelijk zien we de Formule 1 en zijn coureurs, teams en supporters in 2012 weer terug in Bahrein en graag willen we onze excuses aanbieden aan iedereen die het teleurstellend vindt dat de race dit seizoen niet wordt verreden.”

Het heeft er voorlopig alle schijn van dat de Grand Prix van India alsnog 30 oktober wordt verreden terwijl Brazilië het seizoen 27 november afsluit.

Lees meer over

Fia Kalender