Slecht nieuws voor onze Oosterburen: de Grand Prix van Duitsland wordt dit jaar niet verreden. Gastheer Hockenheim en Bernie Ecclestone zijn er niet in geslaagd op tijd tot een akkoord te komen over het bedrag dat de Duitsers moeten betalen om de race te houden.

De afgelasting van de race in Duitsland hing al enige tijd in de lucht, nadat hij eerder al van de noodlijdende Nürburgring naar Hockenheim was verplaatst. De directeur van dat laatste circuit, Georg Seiler, heeft nu besloten de race dit jaar geen doorgang te laten vinden. “Het is nu te laat om het evenement nog te organiseren zonder dat de kwaliteit ervan in het geding komt”, aldus Seiler tegen Bild. “Er is geen hoop meer op een Grand Prix dit jaar.”

Het grote probleem bij een korte voorbereiding zou eruit kunnen bestaan dat er dan te weinig tijd is om nog voldoende kaartjes voor het raceweekend te verkopen, en dat terwijl de toeschouwersaantallen in Duitsland de laatste jaren al bleek afstaken bij die uit het Schumacher-tijdperk. De races op Hockenheim en de Nürburgring draaien al jarenlang stevig verlies.

Bovendien kan wereldautosportbond FIA Hockenheim een jaar schorsen, als het circuit binnen drie maanden voor de Grand Prix tot annulering over zou gaan. Aangezien de race op het Duitse circuit over vier maanden plaats had moeten vinden, begon de tijd voor Seiler te dringen om een beslissing te nemen.

Tot zijn grote spijt heeft de circuitbaas dat nu dus moeten doen. “We hebben de afgelopen jaren alles gedaan om het de fans naar hun zin te maken”, laat hij teleurgesteld weten. “En we waren ook niet contractueel verplicht om in te springen voor de Nürburgring, maar dat hebben we wel gedaan.”

Ecclestone

Aan de wortel van de afgelasting liggen de moeizame onderhandelingen tussen Seiler en Formule 1-baas Ecclestone. Beide partijen konden het niets eens worden over de kosten voor mogen organiseren van de Grand Prix. Seiler probeerde nog alle zeilen bij te zetten: “We voerden gesprekken met partijen die eventueel garant wilden staan, maar die liepen op niets uit”, zegt de Duitser. Naar verluidt gingen de gesprekken over een bedrag van 12 miljoen euro.

Ecclestone liet voorafgaand aan de Grand Prix van Australië afgelopen weekend overigens al weten weinig vertrouwen meer in de Duitse organisatie te hebben. “De Grand Prix van Duitsland is op dit moment dood”, zei Ecclestone tegen The Independent. Er zal ook geen race voor Hockenheim in de plaats komen, vertelt de Brit verder: “Als het wordt afgelast, wordt het afgelast. Niets aan te doen.”